Ако планирате бебе,

една от най-важните съставки, които трябва да взимате като добавка към ежедневното хранене, е фолиевата киселина. Тя е и задължителен елемент, включен към всички други витамини, необходими за периода на бременността.

Да бъде информирана за сериозната роля на фолиевата киселина

в хранителния си режим, за всяка жена е от изключително значение особено тогава, когато се касае за здравето на нейното бъдещо бебе. Главният и гръбначният мозък на ембриона се формират още в първите седмици от забременяването. Това е основателна причина да се приема фолиева киселина дори месеци преди забременяването, тъй като, най-често, едва към втория месец разбираме за щастливото събитие.

Фолиева киселина можем да си набавим

с редовна консумация на зелени листни зеленчуци (спанак, марула, лапат, коприва, магданоз), зелени зеленчуци (аспержи, броколи), бобови храни (фасул, леща, грах), зърнени храни (жито, овес, ръж, ечемик, ориз, царевица), цитросови плодове, авокадо, месо. Консумирана в естественото й състояние обаче, като част от съдържанието на хранителния продукт, фолиевата киселина не се усвоява пълноценно от организма.

Именно приемането на 0,4 mg фолиева киселина намалява риска от появата на т. нар.Spina bifida до 80%. Spina bifida е сериозен вроден дефект на гръбначния стълб.

Фолиевата киселина е и горещо препоръчвана

от специалистите като допълнение към храната под формата на добавка от аптеката, независимо дали възнамеряваме или не в скоро време да поемем ролята на мами.

Фолиевата киселина оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, предпазва от анемия, нервни разстройства и укрепва имунната защита на човешкия организъм.