Яйцето е една от най-пълноценните и полезни за човешкия организъм храни. Не случайно то е и сред най-препоръчваните от специалистите продукти за децата още от най-крехката им възраст. Наред с високото си съдържание на белтъчини яйцето съдържа и всички други хранителни вещества, нужни за пълноценното развитие и изграждане на детския организъм. Това обаче, което е важно всеки родител да знае, е именно подходящият момент, в който да започне въвеждането в бебешкото менюна на яйцето.

Продължава >>

Да започнем с жълтъка

Особено полезен е жълтъкът, който освен на лесно усвоими белтъчини и мазнини е богат и на витамини – най-вече на витамин А и D, необходими за нормалния растеж на детския организъм, за предпазване от рахит, както и за по-добра устойчивост към инфекции.
  • Колкото по-тъмен е цветът на жълтъка, толкова повече витамин А съдържа той.
  • Жълтъкът е източник и на желязо, лесно усвоими калций, фосфор, магнезий, които допринасят за предпазване от анемии, за растежа на костите и нормалното развитие на детето.
  • Добавянто на малко твърд сварен жълтък към пюрето на детето започва още след 5-6-ия месец – 2 пъти седмично по ¼ твърдо сварен жълтък – като постепенно количеството му се увеличава. Към 10-11-ия месец се стига до цял жълтък първо 2 пъти, а след това и до 2-3 пъти седмично.
  • Няколко думи и за белтъка

    Яйчният белтък е приет за еталон за пълноценен белтък. С него именно се сравняват всички останали белтъци. В суров вид съдържа авидин, който потиска действието на храносмилателните ензими и затова е по-трудно смилаем – усвояват се само 50-70 %.

    Какво трябва да знае всеки родител по отношение на яйчния белтък е:

      • Белтъкът действа силно алергизиращо, затова в кърмаческата възраст се дава само жълтък, и то винаги добре сварен! Едва след първата годинка детето може да яде цяло, добре сварено яйце. Не забравяйте рисковете от тежки хранителни отравяния (салмонелоза) след консумация на недобре сварени яйца! Преди да поднесете яйцето на мъничето, уверете се, че то е варено в продължение на поне 15-20 минути.
      • Яйчният белтък става по-мек и по-лесносмилаем, когато яйцето се вари бавно. При бързо варене в кипяща вода той става по-твърд и е по-трудносмилаем.
      • Яйцето остава рохко, когато се вари в кипяща вода до 3-3 ½ минути, полурохко – до 4-5 минути, и твърдо – до 8-10 минути.
      • За да се обели лесно черупката му, то се потапя за 1-2 минути в студена вода.

    Как можем да разпознаем прясното от непрясното яйце

    Много важно е яйцата, които давате на детето си, да са пресни. В хладилника те могат да се съхраняват до 1 месец, но въпреки това най-добрият избор за вашето дребосъче е прясното яйце. При престояването яйцата изсъхват, което благоприятства развитието на различни попаднали през порите на черупката микроби.
    Когато в яйцето са започнали гнилостни процеси, при поставянето му пред светлината на лампа ясно може да се забележат тъмни петна. Пресните яйца са прозрачни. При счупване жълтъкът им се разлива, а белтъкът е желеподобен, жилав.

    В непресните яйца част от водата на белтъка преминава в жълтъка и при счупването им жълтъкът се разлива, а белтъкът е воднист. Такива яйца са опасни!