Есенните шарени дни ни обгърнаха

с очарованието на падащи листа от високите кестени, с веселието и сладостта на гроздобера. Все по-хладните утрини обаче, и още по-прохладните вечери, започнаха грижливо да ни напомнят за наближаващите студени зимни месеци. Така че... време му е да помислим как да подготвим малчуганите, които ще посрещнат зимата за първи, втори или трети път.

Чрез правилно разпределение на активностите – игри и почивка, престой на открито, адекватно на околната температура облекло, детският организъм се закалява през цялата година.

Но есента е времето, когато трябва да обърнем по-специално внимание върху рационалното хранене на детето

Сега, през този благодатен сезон, когато майката природа щедро ни дарява с най-голямото изобилие от плодове и зеленчуци, имаме прекрасната възможност да въведем

повече богати на калории храни в ежедневното меню на малчовците

Създавайки му полезния навик да се храни с по-високо калорийни продукти, ще помогнем на неукрепналия и несвикнал с промени малък организъм спокойно и безпроблемно да посрещне по-голямата нужда от енергия през зимата.

На първо място от плодовете са бананите и авокадото поради високото съдържание на магнезий в тях

А от зеленчуците, богати на този безценен микроелемент са традиционните бобови култури – леща, фасул, грах, както и оризът (за предпочитане кафяв) като представител на зърнено-житните. Магнезият е незаменим за растежа и обновяването на тъканите и най-вече за поддържане енергийния баланс в детския организъм.

Безспорно основният източник на протеини и енергия си остава месото

Съдържащите се в него белтъчини, мазнини, микроелементи, витамини и др., разбираемо са най-лесно усвоимите източници на енергия. Специално споменавам цинка, съдържащ се в месото, защото, възприемайки го най-пълноценно от него, човешкият организъм изгражда силна имунна система – имунитет така необходим през неблагоприятните студени месеци.

Да не забравяме и рибата

Съдържащите се в нея омега 3 и 6 мастни киселини, йодът и фосфорът я правят храна, даряваща енергия и имунитет. Храна, незаменима при изграждането на нервната система.

Споменатите по-горе продукти, разбира се, са на фона на постоянната и дори засилена консумация на плодове и зеленчуци

Внасянето на нови навици естествено поражда и известни трудности при някои по-капризни малчугани. Но няма непреодолими такива, когато става въпрос за здравето и доброто на децата ни. За трикчетата, с които си помагам вкъщи, за да мога по-безболезнено да променя стари и създам нови привички в храненето, ще си поговорим следващия път.