Изследване е установило, че в периода от последния месец на бременността до първия месец след раждането на бебето, майките губят средно около 41 минути от нощния си сън. Липсата на сън, от своя страна, може да доведе до редица здравословни проблеми както от психически, така и от физически характер, да повлияе негативно както върху настроението ни, така и върху енергийната ни жизненост през деня.

#Създайте си нови навици за тонус и настроение
Добре е да знаете, че само една глътка вода на сутринта не е достатъчна, за да се събудите и почувствате свежи и тонизирани. Затова дръжте чаша вода до леглото си и я изпийте веднага, след като се събудите. След това нанесете набързо ободряващ лосион по цялото тяло. Масажът при нанасянето му ще стимулира циркулацията на кръвта, ще достави така необходимия кислород към мускулите, ще ви ободри и освежи. За целта може да използвате тонизиращите аромати на мента или цитрусови плодове.

#Намалете кофеина
Ако не кърмите, може да се изкушите и поемете повече oт оптималното за деня количество кафе. Така не само няма да може да си отпочинете пълноценно, но и рискувате да си навлечете още повече нерви и напрежение. Сменете кафето със зелен чай – той също предлага комбинация от съставки като кофеин и теанин, но в значително по-малки и здравословни количество, което няма да повлияе негативно върху здравето и съня ви.

Ако кърмите обаче, добре е да знаете, че кофеинът не е удачен избор. За предпочитане са напитки като безкофеиновото кафе и обикновения билков чай. Чаша газирана вода също ще ви свърши добра работа.

#Не пренебрегвайте грижите за кожата 
Изследвания сочат, че липсата на сън води до повяхване и изсушаване на кожата, в резултат на което тя по-бързо губи тонус, цвят и се състарява. За да се справите с този проблем, инвестирайте в нощния серум, който оптимизира функцията на епидермалните клетки, помага на кожата да запази естествената си мекота, блясък и еластичност.

#Хранете се умно
Хранете се здравословно и пълноценно. Яжте плодове по всяко време, когато можете през деня. Високите нива на фруктоза в ябълките оказват кофеино-подобно влияние върху тялото, но без негативните ефекти от него. Боровинки също са добри съюзници на майките в борбата им с умората. Плодовете, също така, съдържат въглехидрати, които се грижат за добрия тонус и енергия в организма. Съставките в много плодове помагат на организма да се пребори с оксидативния стрес и балансират нивата на кръвната захар. Освен плодовете, наблягайте на храни, като риба и яйца. Високите им нива на протеин зареждат организма с жизненост и енергия през целия ден. Те също така съдържат добри мазнини, които подобряват когнитивната функция, настроението и паметта.

#Разхождайте се на чист въздух 
Със сигурност, едва ли ще имате време за посещение на фитнес салона, пък и шетането и въртенето около бебето са си достатъчно интензивна тренировка. Въпреки това, намирайте време да излезете навън, на въздух, да подишате и да се разходите в близкия парк. Разходката действа освежаващо и ободряващо. Организмът ви има нужда от кислород, който да подсили циркулацията на кръвта, а оттам и вашия жизнен тонус.

#Споделяйте 
За съжаление, липсата на сън може да ви направи асоциални, в същото време, раздразнителни. Достатъчно е да се хванете за този проблем и да го споделите с близките и партньора си. Нека да има диалог между вас. Разговаряйте, обсъждайте, търсете заедно варианти за справяне с проблемите. Помолете например любимия да ви отмени поне за една нощ и да се наспите пълноценно. Нека има хора, които да ви влязат в положението и да ви помагат, когато е необходимо.