Не може да промените реалността, която е извън вас, но може да промените начина, по който я възприемате. За това е необходимо да се установи финансова дисциплина в семейството. Тя прави по-сигурен и лесен живота. Ако искате да се видите в свят на изоблие, ще трябва да не търсите извинения в липсата на пари, нито да продължавате да се оправдавате с това, че "парите не растат по дърветата".

За да вземете мъдро решение за по-добро управление на парите, може да си направете реалистична оценка на доходите в домакинството и съответно разходите за един месец. Така ще получите ясна представа къде отиват парите ви, разделени по категории:

Поддръжка на дома: ток, парно, вода, телефони, кабелна телевизия, интернет, домашни консумативи и препарати    

Храна и дневни на членовете на семейството

Разходи за транспорт – автомобила, таксита и карти за градски транспорт

Облекло и обувки

Спорт, хобита и забавления

Такси за обучение и курсове

Изплащане на лизинг

Влогове и инвестиции

Има задължителни разходи, които се случват по различно време в годината, например плащане на данъци, застраховки, винетки за автомобила, ремонт на жилището. Тях маркирайте в началото на годината като средства, които трябва да заделите през останалото време.

Задайте си дългосрочни финансови цели и започнете да контролирате "финансовата си съдба". Започнете да спестявате. Независимо колко голяма ще е сумата накрая на годината, тя ще бъде в плюс.

"Ти не може да постигнеш просперитет, ако не спестяваш, не може да установиш солидна сигурност, ако взимаш пари назаем." - Ейбрахам Линкълн