Любовта към театъра се изгражда от семейството. Грижата за децата като здрави, възпитани и културни личности основно падат върху родителите. Важно е да учим детето да познава не само героите от електронните игри, но и от приказките. Театърът е достъпно изкуство, внасящо вълшебство в детската душа. Всеки добър край на пиесите успокоява децата, че доброто винаги побеждава и злото бива наказано. 

Театърът за децата има своето очарование с това, че там познатите герои от приказките оживяват, особено за възрастта, когато все още не могат да четат. Там децата се забавляват заедно с други на тяхната възраст. Попиват новите идеи чрез потапяне във вълшебството по време на спектакъла. Живият контакт, съчетан с музика и смях развива въображението и усъвършенства речта.

Приказката, поднесена емоционално от театралната сцена е нещо много ценно за детето. Светлините, героите от приказките – това са неща, които се запечатват в спомените на малкия човек. Театърът обогатява и разширява детския кръгозор. Разкрива нов свят за детето, където е нужно да бъдем по-добри и внимателни.

Организирайте домашен театър, в който да участват всички членове на семейството. Разпределете ролите, така че детето да играе любимия си герой. Направете декор с наличните играчки. Използвайте настолна лампа за "прожектор", който да насочите към импровизираната сцена. Оставете въображението на детето да заработи на високи обороти и то само да измисли репликите си. Забавлявайте се заедно на домашната сцена. В театралната игра много лесно може да разберете повече за своето дете и какви са неговите мечти.