Как се казва вашият Герой от приказките?

Георги Димитров

Приказката

Имало едно време малко момче на име Георги. То живеело в Бургас заедно с много други деца в Дом „Коджакафалията” - дом за деца лишени от родителски грижи. Там децата живеели без майка и татко, които да ги хвалят за добрите им постъпки и да им се карат за лошите. Затова те често тръгвали по лоши и опасни пътища и попадали във враждебна среда.

Георги от малък разбрал, че бил различен. Имал дарбата да танцува и да измисля танци. Когато бил на 16 години на един голям концерт в Бургас, той показал танца „Петлите”. Публиката толкова харесала Георги и неговите танцьори, че Георги обявил на децата, че основават танцова формация „Петлите”. Във формацията участвали само деца от дома, а Георги жестоко следял за дисциплината. Той вече знаел, че магията на музиката може да спасява, но знаел, че в условията на дома, изкушенията да се отпуснеш са много и лесно може да  тръгнеш по лошите пътища на просията, кражбите, проституцията и наркозависимостите. Затова зорко следял за присъствието не само на репетициите, но и в училище. Двойкаджиите отпадали от състава. „Ако всеки ден ходиш на училище, не можеш да получаваш двойки – твърдял Георги – А ако не ходиш на училище, значи или просиш или се занимаваш с други глупости”.

Децата от дома се стремели да попаднат в „Петлите” и да останат, защото това ги правело по-успешни и по-желани в добри приятелски компании извън дома. Много хора виждали старанията на Георги и му помагали – това били специалистите социални работници от дома – Петя Чакърова, която първа повярвала в неговия талант, сдруженията „Детство за децата” и „Деметра”. Дори община Бургас го забелязала и подкрепила.

Днес Георги е на 22 години, а танцова формация „Петлите” през ноември ще празнува своя пети рожден ден. Какво се е променило през това време? Много от децата, танцували в „Петлите” вече са пораснали, завършили са средно образование и са успели да  започнат работа. Това е голям успех за тях. Георги подготвя национално турне на състава, за да покаже възможностите на своите „петлета”. И най-важното – в „Петлите” вече танцуват не само деца без родители от „Коджакафалията”. От миналата година в състава репетират  деца от цял Бургас, или както казват „петлетата” от дома – „деца от семейства”.  Така става възможно това, което специалистите наричат „интеграция”.

Освен това Георги  умее да прави нещата така, че да е полезно за всички.  В началото „Петлите” като деца от дома „Коджакафалията” получаваха за своите концерти залата на културния център на „Лукойл Нефтохим” безплатно, но нямаха достатъчно танци за цял голям концерт. Тогава Георги започна да кани детски и младежки състави от училища и школи в Бургас, които имат свои фенове, но не и средства да заплатят наем на зала. Така се срещаха различните публики, обединени от таланта на „Петлите” и опознаваха и обикваха Георги и неговите петлета.

Георги го е грижа и за децата от други домове – концертът на 17 септември 2010 г. беше в подкрепа на  Дом „Ронкали” в Бургас и Дома в с. Кошарица, община Несебър.

Георги е едно специално бургаско явление. По неговата история могат да се пишат курсови разработки в областта на превантивната педагогика, ресоциализацията, интегриращото образование – все неща, които са от огромно значение за оздравяването на нашето общество. Момчето създава това, което науката нарича „подкрепяща и приобщаваща среда” и припомня  на възрастните за невероятните възможности на изкуството да спасява човешки съдби.

Номинацията ни е изпратена от Иван Карагьозов.