Интернет може да бъде чудесен източник на информация за вашите малчугани. Още повече, когато са в такава възраст, че непрекъснато искат да знаят, а и не спират да питат за всичко, което ги заобикаля. Има и много забавления, игри, занимателни задачки, които ще развият различни мисловни способности.

Има малчугани, които още не са тръгнали на детска градина, но знаят как се борави с нещото, наречено компютър. Представете си, че когато станат на десет години ще са истински малки хакери. Затова е важно да обърнем внимание на опасностите, които грозят децата в интернет.

Всички знаем колко опасно може да е сърфирането в мрежата за едно дете на 10 години. Съществуват хиляди сайтове за възрастни, в които трябва първо да потвърдиш, че си навършил 18 години, за да влезеш. Опасни са и чатовете и сайтовете за запознанства, където подрастващите могат да бъдат заговорени от неподходящите хора.

И за да не се чудите колко рано е прекалено рано за да разрешите на детето си достъп до компютъра, сайтът galtime.com съветва родителите как да постъпят, за да не ограничавате детето си, но от друга страна да са спокойни, че то е в безопасност, когато сърфира в мрежата?

На първо място трябва да блокирате всички сайтове за възрастни и за запознанства, както и чатовете. Съществуват и програми и софтуери, които са насочени към родители, които искат да следят кога и какво правят децата им, когато са в интернет. От функциите и настройките на програмите може да бъде забраняван достъпът до определени страници.

Добре е сами да насочвате детето към определени сайтове с образователна насоченост, посветени на животните, природата, науката и други.

Привлечете интереса на малчуганите и създайте у тях навик да ви питат за препоръки относно това какво да посетят в интернет. Подгответе се със списък на интернет библиотеки, речници и самоучители.

И накрая не забравяйте, че най-важната задача, която трябва да изпълните, като родители е да превърнете детето си в разумен консуматор на новите технологии.