Да имаш дете е важно и отговорно решение, което изисква и  правилната подготовка и промяна на начина на живот. На помощ в първите стъпки на приключението родителство идва книгата "Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие" от управителя и главен терапевт на специализираните детски логопедични кабинети "Логопедика" – Ива Александрова.

Този забавен и полезен наръчник е предназначен за тези, които все още не чакат дете, но го планират, както и за родители, които търсят лесен път за справяне със стреса и за отглеждането на едно здраво и умно бебе.

"Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие" съдържа полезна информация за всичко, свързано с бременността и все по-популярната „пренатална стимулация” – опитите за комуникация и стимулация на бебето още в утробата чрез говорене, музика, диета и начин на живот.

Изданието е допълнено с подробно описание на умствено и двигателно развитие на бебето през първата година – с календар по месеци за това какво може да се очаква като промяна в развитието на детето в този период и какви биха били причините за забавяне на развитието при такива. Практическите съвети, свързани със симулирането на умственото развитие през втората и третата година на живота чрез игри, са подкрепени с резултати от научни изследвания.

Ива Александрова опровергава някои широко разпространени практики като гледането на телевизия или записването на детето на различни езикови курсове на най-ранна възраст като дава примери  от собствената си практика за изоставащи в развитието си деца – жертви на болните амбиции на родителите си или пък на тяхната незапознатост.

Базирайки се на личния  опит на авторката и написано на достъпен език, "Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие" се превръща в книга, която не само предлага бягство от емоционалното напрежение, но и винаги ще бъде до вас в първите стъпки на комуникация с детето.

Ива, както я познават повечето родители, е управител и главен терапевт на специализираните детски логопедични кабинети "Логопедика". Бакалавър и магистър по Логопедия от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Специализира ранно детско развитие и има изявени интереси в областта на профилактиката и ранното въздействие при комуникативни нарушения в детска възраст.

Преди шест години създава Логопедика като място, в което терапевти и родители, заедно да работят за развитието на децата и за преодоляването на езиковите и комуникативните нарушения. Успоредно с терапевтичната дейност в кабинета създава и развива сайта Логопедия.БГ, където публикува статии и материали в помощ на родители и терапевти.

Ива Александрова е един от създателите на сайта logopedia.bg, който съдържа информация и ресурси за нарушенията обект на Логопедичната наука и много статии и полезни съвети, насочени както към специалисти, така и към родители. 

Предлагаме ви да прочетете откъс из книгата "Умно бебе" от Ива Александрова, издадена от Сиела.

Физическо развитие на детето през първата година от живота. Показатели за развитие

В началото, през първите няколко месеца след раждането, родителите се фокусират върху физическото оцеляване на бебето и в много по-малка степен върху емоционалното му развитие. Основните процеси, кои то се наблюдават, са растеж и съзряване. Показатели за развитието, като наддаването на тегло и ръст, задържането на главата, уменията за хранене и овладяването на движения та на тялото, ни носят важна информация за адаптирането на детето към самостоятелния живот.

Първото и едно от най-важните неща, кои то трябва да имате предвид за този период от живота на детето, е, че то не е умален възрастен човек. Има както физически, така и неврологични и емоционални различия между зрелия организъм и този на току-що появилото се бебе.

Новородените дишат предимно през носа и дишането им зависи най-вече от движения та на диафрагмата, тъй като междуребрените им мускули са все още недоразвити. Ребрата им са по-хоризонтално разположени, а езикът е непропорционално голям спрямо устната кухина. Хранопроводът им е по-къси по-тесен от този на възрастния. Гръбначният стълб е без характерните физиологични извивки. Евстахиевата тръба е по-скоро хоризонтално разположена. Главата е по-голяма спрямо размерите на тялото и крайниците. Наблюдават се несрастнали кости на черепа и слаб неврологичен контрол върху движения та. Реакциите им се основават на рефлекторни отговори спрямо стимулите на външния свят. Неврологичният контрол върху моториката е все още слаб и недоразвит. Рефлекторните отговори с цел самосъхранение позволяват на новия организъм да оцелее и да се движи преди узряването на моторната система. Наричат се примитивни или безусловни рефлекси. Такива са рефлексите за търсене, сукане, кашличният, хватателният и рефлексът за повръщане. Благодарение на тях веднага след раждането бебето, поставено върху корема на майката, за почва бавно да се придвижва към гърдите, намира зърното и в крайна сметка успява да засуче. Можем да си представим примитивните рефлекси като вродена гаранция за оцеляването на бебето в първите мигове след раждането.

В следващите месеци, заедно с развитието на неврологичния контрол, някои от примитивните рефлекси угасват. Те са изпълнили своята роля за храненето и оцеляването на детето. Първичния рефлекторен отговор се интегрира в планирания моторен отговор на дразненията отвън. Реакциите към сетивните дразнители вече са по-зрели и до голяма степен управляеми.

Според световната здравна организация здравото доносено бебе за почва живота си със средни показатели за ръст около 50 см и тегло около 3 килограма. В рамките на първите три месеца, когато физическото развитие е особено интензивно, очакваният растеж е около 3 см на месец и увеличаване на теглото със 750-900 г на месец. Така в началото на четвъртия месец осреднените резултати са за увеличаване на ръста с 9 до 11 см и на теглото с около 2,5 до 3 кг.

От четвъртия до края на шестия месец показателите за ръст и тегло се променят както следва: ръст – увеличение до 67,5 см, и тегло – увеличение до 8 кг. От края на шестия месец до края на деветия месец след раждането растежът леко забавя своята скорост за сметка на бурното съзряване на нервната система. В края на първата година очакваният ръст при децата е около 75,7 см и тегло около 9 килограма. Имайте предвид, че резултатите са осреднени и не отчитат индивидуалните различия и фактори на влияние, като пол, начин на хранене, стимули на средата, инвазивни медицински манипулации и др.

1. Контрол и задържане на главата

Един от важните показатели за добро физическо развитие на бебето е контролът на главата. След раждането ще се наложи внимателно да придържате главата на бебето, тъй като то все още не може да я за държи само. В края на първия месец, очаквано, детето ще повдига глава за няколко секунди.

През втория и третия месец очакваме да може да повдига главата си на 45 градуса. През четвъртия месец от живота около 95% от здравите доносени деца могат да задържат главата си  изправена самостоятелно. Контролът на главата е важен маркер не само за физическото развитие на детето, но и за развитието и съзряването на нервната му система. Всяко отклонение от очакваното време за изява на определени показатели за развитие в периода на първата година може да бъде сигнал за изоставане в развитието и затова е важно да проследяваме растежа на бебето с голямо внимание.

За да осигурите оптимално физическо развитие на детето в първите месеци от живота му, включете в ежедневния режим на отглеждане и време за стоеж по корем. Бебетата прекарват голяма част от времето си в сън, като в началото се будят само за да се хранят. Впоследствие удобствата, кои то им осигуряваме, като шезлонги, седалки, бебешки фотьойли и лежащи колички, също изискват да са в позиция легнали по гръб. Мислите ли, че можете да имате добре развити мускули на гърба и корема, докато си лежите по гръб на дивана? Не?

Е, и бебетата не могат. Ако детето ви прекарва достатъчно време по корем шийната, раменната, гръдната и коремната мускулатура ще се развият добре, кое то ще му позволи не само да има добър контрол на главата, но впоследствие ще способства и за развитие на уменията му за повдигане, обръщане, пълзене, седеж, изправяне и ходене.

Как се прави?

Някои родители се отказват от поставянето на бебето по корем заради плача и недоволството, но ако започнете от времето веднага след раждането – то ще свикне с тази позиция и няма да протестира толкова много. В първите дни е достатъчно да поставяте детето по корем върху вашето тяло в такава позиция, че при опит да повдигне глава да може да види лицето ви. Седнете удобно и леко наведени назад, така че да се образува ъгъл от 45 градуса между вашето тяло и стола.

През втората седмица можете внимателно да поставите детето по корем върху краката си. Седнете удобно и застанете в позиция, в коя то краката ви са с ъгъл от 90 градуса при коленете. Можете леко да движите крака в посока ляво-дясно и да погалите гърба на бебето, за да го накарате да се чувства максимално комфортно. 

Друга популярна поза е поставянето на детето по корем върху ръката на родителя. Придържайте тялото му с ръка отдолу и го долепете странично до вас, така че да се чувства достатъчно стабилно. През втория месец можете да поставите детето върху килимче или любимо одеяло на пода. За да се за държи по-добре – поставете ръцете му в позиция: рамене плътно до тялото, подпряно на лакти и с длани, кои то образуват здрава, основа като обхващат срещуположния лакът. Възможно е на бебето да не му е особено приятно, защото позата е доста изморителна. Застанете на пода, така че детето да може да вижда лицето ви. За да има стимул да се за държи в тази поза, можете да му изпеете песничка, да му говорите или да му покажете интригуваща играчка. Ако след няколко дни детето ви все още не се чувства комфортно да бъде по корем, можете да подложите навита на руло кърпа или ниска, продълговата възглавничка непосредствено на нивото на гърдите му. В началото бебето ще се изморява много бързо, но с развитието на мускулатурата ще започне да се задържа в позиция по корем за няколко минути. Постепенно увеличавайте времето за стоеж по корем до достигане на час-два на ден. Като допълнителна подкрепа за растежа е препоръчително да намалите времето, в кое то лежи будно по гръб в: легло, детска количка, шезлонг или фотьойл. Оставяйте интервал от 45 минути до час след храненето и изберете момент, когато е будно, за да поставите бебето по корем.