.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Да имаме деца ни прави по-щастливи - да, но след като се изнесат от вкъщи

Евгений Милов | преди 4 седмици
родители и деца
Снимка: iStock
Положителните страни на родителството започват да доминират, когато хората остаряват

Да имате деца ще ви направи по-щастливи от това да останете бездетни, според ново проучване - но едва, когато те отлетят от семейното гнездо.

Резултатите идват от ново проучване на екип от изследователи, ръководен от Кристоф Бекер от Хайделбергския университет в Германия. Изследването установява, че родителите на деца могат бъдат по-щастливи от бездетните семейства в напреднала възраст, но това важи само ако децата им са се изнесли от вкъщи.

Предишни изследвания сочат, че родителството, социалните контакти и семейния статус влияят върху благосъстоянието и психичното здраве на възрастните хора, а това последно проучване разглежда именно ефектите от семейния статус.

родители и деца
Снимка: iStock

Учените са се допитали до 55 000 души на 50 и повече години от 16 европейски страни за психическото им благополучие, като резултатите сочат, че "положителните страни на родителството започват да доминират, когато хората остаряват".

Един от най-значимите фактори е, че децата се превръщат във форма на социална подкрепа и изследователите изтъкват, че социалните мрежи за подкрепа са свързани с по-голямо щастие и по-малко самота и могат да действат като буфер срещу стресови събития в живота.

родители и деца
Снимка: iStock

"Резултатите предполагат, че откриването на отрицателна връзка между децата и благополучието и психичното здраве може да не се генерализира при по-възрастните хора, чиито деца често са напуснали дома си вече", казват учените в проучването.

"Тъй като стресът, породен от балансирането на конкурентните задачи, свързани с грижите за децата, работата и личния живот, започва да намалява, след като родителите остареят и децата напуснат дома, значението на наследниците им като болногледачи и социални контакти може да има предимство", се казва в проучването.

родители и деца
Снимка: iStock

Същевременно децата, които все още живеят в дома на родителите си, могат да имат отрицателен ефект върху тяхното благосъстояние. Предишните изследвания по темата имат противоречиви резултати.

Доклад на Принстънския университет и Университета Стоуни Брук, публикуван в списание "Proceedings of the National Academy of Sciences", намира "много малка разлика" между удовлетвореността от живота на родителите и хората без деца. За разлика от други фактори, които са били открити - като доходи, образование, религия и здраве, коментира един от съавторите в проучването Артър Стоун.

Жените са по-щастливи без съпруг или деца Пол Долан - професор по поведенчески науки и експерт по щастието - казва, че традиционните стандарти за успех вече не важат

Друго проучване, проведено от "Open University" в Англия, установява, че бездетните двойки са по-щастливи с техните отношения и партньори, в сравнение с родителите, като същевременно полагат повече грижи за отношенията си, отколкото родителите.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?