Тази година ежегодното събитие на сдружение „Зачатие” - Ден на репродуктивното здраве, ще се проведе на 16 юни 2012 в Дома на Техниката, град Хасково.

Mотото на Деня на репродуктивното здраве е “Подай ръка”, a основната тема е „Обществото и репродуктивните проблеми”. Тя се фокусира върху трудностите, които срещат двойките с репродуктивни проблеми в социален аспект, преодоляването на стереотипните и погрешни представи за стерилитета. Събитието се организира вече 7 поредни години в различни градове на страната и има за цел да доведе лекарите и информацията близо до пациентите, които срещат трудности при зачеването на дете.

Денят на репродуктивното здраве е уникална възможност за всички, които се борят за дете, да се запознаят с новостите в репродуктивната медицина и лечението на стерилитета, работата на „Фонд асистирана репродукция” и как могат да се възползват от държавна помощ от фонда за финансиране на своя ин витро опит, както и да зададат на специалистите въпросите, които ги вълнуват. Те могат да споделят опит помежду си, да получат подкрепа от хора като тях, да усетят приятелско отношение и да разберат, че не са сами в това трудно изпитание.

В консултациите и дискусиите ще се включат лекари от повечето от центровете за репродуктивна медицина и асистирана репродукция в страната - Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив, Клиничен институт по репродуктивна медицина – Плевен, Акушеро-гинекологична болница "Селена" – Пловдив, Специализирана болница по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина "София", Специализирана акушеро-гинекологична болница "Д-р Щерев" – София, Център за репродуктивно здраве "Надежда" – София, СБАЛГАР "Д-р Малинов", Медицински център "Репробиомед" – София, Медицински център "Технобиос" – София, Медицински център "Олимед" – Варна, Ин витро АГ медицински център "Димитров" – София, Медицински център "Бора" – Пловдив, Медицински център "Свети Иван Рилски" – Шумен и др.

Записване за консултации: [email protected]

Пет от посетителите на Деня на репродуктивното здраве в Хасково на 16 юни 2012 г ще имат шанса да спечелят чрез жребий, който ще бъде теглен в края на събитието,  ваучер на стойност 500 лева за лечение и диагностика на репродуктивни проблеми.

По официални данни над 270 000 са двойките в България, които са с увредено репродуктивно здраве.

Независимо с какви имена ще го наречем - стерилитет, безплодие, проблемно забременяване - това е един огромен проблем. Това не е срамно заболяване, може да се случи на всеки. В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението в активна възраст. Статистиката сочи, че проблемите се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата.

За стерилитет се смята заболяване или конкретно състояние на репродуктивната система, при което двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не е настъпило забременяване или ако жената е преживяла няколко спонтанни аборта. При това положение се налага да се потърси консултация със специалист по репродуктивна медицина. Ако възрастта на партньорите е над 35 години или са известни заболявания при единия или при двамата партньори, този срок може да е по-кратък. В повечето случаи признаци и симптоми, които да се свържат с безплодието, няма.

Добрата новина е, че почти всички причини за стерилитет са преодолими. Медицината се развива с много бързи темпове и вече е в състояние да помогне на повече от 90% от двойките, които се борят с безплодието, да постигнат мечтата си. Необходимо е само да знаят как и къде да потърсят адекватна помощ.   

Все още битува схващането, че когато една двойка не може да има дете, то проблемът непременно е в жената, че това е нещо срамно и лошо, а това съвсем не е така. Хората не бива да се притесняват от това. Никой от тях не е предизвикал това състояние с някакви свои действия, но могат да го задълбочат с бездействие.

Наред с финансовите и емоционални трудности, хората, страдащи от безплодие, се сблъскват и с проблеми от социален характер. Липса на разбиране от страна на близки, приятели, колеги, работодатели. Лечението на безплодието е дълъг и труден процес и двойката има нужда от морална подкрепа, освен всичко друго. Поради слабата информираност на обществото по тези въпроси, повечето хора не приемат съвременните методи за лечение на стерилитета и ги смятат за неестествени.