.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Бебетата, които приемат и твърда храна с кърмата, спят по-добре

Боряна Константинова | преди 1 година
Бебе, сън
Снимка: istockphoto.com
Спят по-дълго и се будят по-рядко, ако от третия месец приемат и храна освен кърмата

Смята се, че е редно кърменето на бебето през първите шест месеца и това не се отрича от специалистите. Проучване, публикувано в списание "JAMA Pediatrics" установява ползи от приемането на твърда храна паралелно с кърмата от третия месец. Бебетата, които са хранени по този начин, имат по-дълъг и здравословен сън.

Изследването на лондонските университети "King's College" и  "St. George's University" включва 1303 бебетата на 3-месечна възраст, които са разделени на две групи - една част от тях приема само кърма, а другата получава и твърда храна заедно с кърмата. Родителите веднъж месечно попълват онлайн въпросници до 12-ия месец на детето си, а след това на всеки три месеца до навършването на 3-годишна възраст.

Резултатите показват, че кърмачетата, които са приемали и твърда храна, спят по-дълго и се будят по-рядко. Проблемите им със съня са в пъти по-малко от тези на другите, които са приемали само майчино мляко. Все пак разликите не са фрапиращи, но ги има – бебетата, които приемат от по-рано твърда храна, спят около 16 минути повече вечер.

Дори и малките подобрения в съня на бебета са от полза за родителите им. Тези 16 минути повече сън на вечер за детето, са около два часа сън повече за родителите му седмично. Препоръчително и прието е да започнете да захранвате бебето с твърда храна след шестия месец. В момента здравната служба във Великобритания преразглежда препоръките си, но все още няма официална промяна.

Бебе, сън
Снимка: istockphoto.com

Кои храни са подходящи за захранване? Първите храни, трябва да са леки. Започва се с пюрета, меки варени зеленчуци или плодове - като пащърнак, картофи, сладки картофи, моркови, ябълки или круши. Праскова или пъпеш, които са пасирани и смесени с млякото на бебето, също са подходящ вариант.

Някои дечица свикват бързо с новата текстура на пюретата, а на други им трябва повече време, в което да приемат по лъжичка гладка пасирана храна.

Кърменето през първите шест месеца си остава най-доброто за детето ви и не е редно да се спира окончателно. Ако имате някакви проблеми с храната на детето се посъветвайте с личния си лекар – не е редно да предприемате каквито и да било мерки на своя глава.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация на педиатрите.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?