Бебешките колики

– тези неутешими викове през първите три месеца, които ти се струва, че ще продължат вечно! Всеки родител, който е имал бебе с колики, знае за какво иде реч. Като цяло, обяснението на специалистите е, че те са резултат от постепенната адаптация на мъничкия организъм към новите условия на живот, коренно различни от тези в майчината утроба. Има случаи, в които действително мъничето може да те доведе до тотално изтощение. Каквото и да правиш, каквито и успокояващи средства срещу упоритите колики да предприемаш, не се получава. Остава ти само търпението болките и плачът да отминат, да се отпуснеш за малко, да изпереш дрешките, да сготвиш и изчистиш къщата, докато малкият будилник отново те "разтресе".

Най-страшното обаче идва, когато при всеки неистов рев започваш да се тревожиш, да звъниш нон-стоп на педиатъра, да изнервяш с нестихващото си безпокойство и себе си, и околните. Ето защо, за да бъдат по-спокойни, е хубаво по-неопитните мами да бъдат добре запознати с признаците, подсказващи наличието на друг проблем, а именно на колики.

За щастие има определени признаци, по които можем да ги разпознаем и при всяка тяхна проява да следваме лекарските наставления. Плачът, предизвикан от колики обикновено следва правилото на тройката: той продължава три часа на ден, проявява се три дни в седмицата, в продължение на три последователни седмици. И добрата новина: коликите обикновено завършват на 3-тия месец. Период, в който всеки родител просто трябва да стиска зъби, да се придържа към подсказаните от педиатъра трикове за успокояване, и най-важното – да запазим здравия си разум.

И нещо полезно, препоръчано от педиатъра и потвърдено от личния ми опит

За да доставим на мъничето си шанс да си поспива по-добре в този недотам лек и приятен за него период, има някои малки тънкости, които е добре да знаем. Те са свързани със знаците, чрез които новороденото ни сигнализира, че му се спи. Разпознаването им от наша страна е толкова важно, колкото належаща в този болезнен етап на адаптация е потребността на бебето от сън.

Ако забележите, че рожбата ви си търка очите или се прозява, това е сигурен знак, че на мъникът му се ще да си поспи. Това правило се отнася както за дневния, така и за нощния сън. Ако се позабавите и изпуснете момента да поставите сънливчо в креватчето му по време именно на тази сънливи сигнализации, рискувате да ви залее мощното изригване на прословутия вулканичен бебешки рев.

Внимавайте и с т.нар. мини-дрямка. Ако мъничето ви е задрямало в столчето за кола или на друго необичайно място, и се наложи преместването му на ръце в собствено му креватче в първите 5-10 минути, има вероятност то да се събуди. В този интервал от време сънят все още не е дълбок и мъничето лесно може да се разсъни. След тази кратка дрямка то вече е будно и колкото и да ви се ще, то не може да заспи отново. Ефектът – чувства се уморено и раздразнено през целия ден, неспокойно и възбудено през нощта. Най-доброто решение е да изчакате малко, докато бебчо се унесе по-дълбоко и тогава да го преместите.

Най-малкото тези правила, от една страна, ще ви помогнат да доставите на мъничето си така потребния му сън, и от друга – да го предпазите от по-честите прояви на досадните колики.