Най-чаканото и желано събитие в живота на едно семейство е раждането на бебе. Особено, ако моментът е дълго чакан, подготовката е изпълнена с трепет и внимание към всеки детайл – пребоядисване на стаята, купуване на количка, бебешко легло, дрешки и пособия за посрещане на новия малък член на фамилията.

Някои бъдещи родители обаче изпитват известни не малки притеснения, ако в дома си отглеждат домашен любимец, защото колкото и интелигентни да са животните, реакциите им си остават непредвидими в определени ситуации.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosАко ви предстои да намерите решение на подобен проблем, то първото нещо, на което трябва да обърнете внимание е какъв е домашният ви любимец – куче, котка, хамстер, заек, чинчила, папагал и т.н. С домашните пухковци, които обичайно през повечето време се държат в клетка (заек, чинчила, папагал, хамстер), няма да имате проблеми, тъй като лесно можете да ги отделите, от стаята и мястото, предвидено за бебето. Собствениците на най-разпространените домашни немирници – котки и кучета, ще трябва добре да се подготвят за запознанството, опознаването и бъдещите контакти между най-крехките същества в семейството – бебето и домашния любимец.

Първата среща е най-важна

Реакциите на пухковците спрямо бебето варират в зависимост от неговия характер, порода и индивидуалности:
-    Може да стане муден, необщителен и да започне да ревнува
-    Може да прояви неочакване агресия
-    Може да започне да лае бебето или неспирно да мяучи
-    Може да иска да спи до него и да го закриля
-    Може да пази на прага на вратата някой да не го нарани

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКучетата и котките ще направят тези и други неща, за да покажат, че разбират какво се случва у дома, но в никакъв случай няма да останат равнодушни към промяната на статуквото. Подготовката на домашния любимец, че скоро в дома ще се появи нов непознат член трябва да започне от рано – още в момента, в който разберете, че очаквате наследник. Можете да започнете да пускате записи на ревящо бебе, за да видите как ще реагират любимците, или непосредствено след раждането да изпратите от родилния дом дрешка или пелена на бебето, която носи неговия аромат. Така ще разберете каква ще е първоначалната реакция на домашния любимец и ще избегнете неприятни скимтящи или мяучещи сцени по-късно.

Безопасност и за двете любими същества

Можете да наблюдавате как си общуват котката или кучето с вашето бебче, но никога не ги оставяйте без надзор. Всяка игра, докосване или някакъв „разговор” на бебешко-котешки или бебешко-кучешки трябва да става под вашия строг контрол. Внимавайте още кучето или котката да не ближат бебето, да не се опитват да ближат от неговия биберон, играчки и пособия, с които си играе.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКотките обичат да се гушат на топло, а какво по-топло място от бебешкото креватче? За да отучите мъркащия си любимец да не заспива при бебето, отстрани на легълцето може да сложите портокалови кори, алуминиево фолио или картон. Котките не обичат мириса на цитруси, както и нещо да им шумоли под краката, така че скоро ще се откажат да заспиват край бебето.

Трябва да сте наясно, че не само бебетата, но и домашните любимци се нуждаят от закрила и свое местенце, където да могат да се сгушат и починат на спокойствие. Това може да е малък кашон на терасата или някой стар вълнен пуловер поставен под леглото. Вашата котка или куче обаче трябва да знаят, че това е само тяхна неприкосновена територия, където могат да се усамотят.