От Гугъл разбираме, че днес е Денят на баба и дядо. Търсачката е посветила дудъл на едни от най-близките и любими роднини, при които децата често търсят разбиране и убежище, защото мама и татко "не ме пускат", "не ми разрешават". И понеже през октомври темата на месеца в Ladyzone.bg е за семейството, днес се впускаме в анализ на това какво може една супербаба? Какви са нейните ползи, как ни помага?

Дудъл за Деня на баба и дядо

Всеки знае, че бабите сa чудесни. Те са грижовни, те са наша подкрепа, те ни дават безценни житейски уроци, те ни забавляват. Ето само част от предимствата да имаш баба (не без помощта на дядо):

Дядо Сандо е на 89 и е най-възрастният жител на село Враня стена, но паметта му е бистра
Снимка: Евгений Милов

Баба е детегледачка!

Безценна е помощта й, когато става въпрос за деца. Предполагам повечето родители са много заети и се опитват със сетни усилия да балансират между кариера и семейство, но не винаги успяват. Често не могат да си позволят да наемат даетегледачка, но баба с радост поема тази отговорност. Така всички са доволни – тя прекарва повече време с внуците си, а вие може да лавирате между останалите си задачки.

Баба е незаменим помощник в грижата за дома

Да, всички сме наясно, колко усилия ни коства след тежкия работен ден да запретнем ръкави и да се впуснем в домакинските задължения. И добре, че я има баба. Тя знае как да се погрижи за дома. Бъдете благодарни, когато ви отменя в тази част от задачките ви.  

Баба е вашият морален компас

Ако сте объркани, стресирани... може би леко изгубени в мислите си и трудно правите преценка, за това кое е добро и кое не – баба е до вас. Тя ще ви даде добри съвети, за това как да се стегнете емоционално (е, може да е с леко остарели виждания, но не я подценявайте). Всяка нейна дума е пропита с любов, дори да не я забелязвате.

Снимка: Евгений Милов



Ползвайте баба вместо огледало

Не сте сигурни как изглеждате в новата си рокля? Баба ще ви каже. Не се обиждайте на думите й, а наистина се замислете дали това е най-подходящия тоалет за вас.

Баба се грижи за вашето здраве

Баба е изчела всички здравни вестници и е изгледала всички предавания свързани със здравето в семейството. Модерната баба редовно чете статиите в портал „Мама, татко и аз”. Тя се интересува от здравословния начин на живот. Така че, ако чуете „Защо сега трябва да пиеш това кафе, вредно е за сърцето!?” – не се обиждайте, а се замислете наистина, добра ли е тази напитка за тялото ви.

Баба може да ви вдигне кръвното, ако страдате от ниско такова. И това се случва понякога, но бъдете толерантни. Баба ви обича!

Баба ще ви откаже от цигарите

Всеки път щом запалите усещате изпепеляващ критичен поглед върху себе си. Баба не харесва тютюнопушенето. Тя ще ви изреди всички вреди, които причинява този вреден навик. Баба е като антитабак лепенка за вас – желанието ви за цигара секва. 

Баба знае всичко

Тя е богат информационен източник. До най-малка подробност знае какво се случва при съседите, колко е поскъпнало олиото, какво дават по телевизията... и всякакъв вид исторически сведения от нейното минало. Баба ще ви каже всичко, само я попитайте!

Баба може да ви образова

Вашата баба е на село? Страхотно! Най-накрая ще разберете каква е разликата между яре и агне. Баба ще ви запознае с истинската природа и ще научите как се „прашат” картофи.

Баба ще ви развали диетата

Недопустимо... Как може да гладувате? Баба ще ви нахрани с най-вкусните си гозби. Тя ще се погрижи за вас.

Баба ще ви научи да готвите

Все още не знаете как се прави баница? Баба ще ви научи. Тя ще ви научи да правите и козунак, катми, пататник (родопско ястие) и т.н. Записвайте си всичко. Тези рецепти са невероятно вкусни. 

Баба може и да пести (и дядо също)

Тя е изобретателна и умна. Винаги знае къде има промоции и какво е по-изгодно да си купите.

Дядо Сандо прегръща с любов всеки нов ден и чака да отпразнува своя 100-годишен рожден ден. В родния му дом в село Враня стена, високо в планина.
Снимка: Евгений Милов



Баба ще ви облече

Баба се интересува от модата. Тя иска да сте интересни и оригинални, затова плете за вас красиви дрехи.

Баба води децата на училище

Тя обича разходките, харесва и да бъде отговорна за децата и с радост ходи на училище заедно с тях (тя само до входа на училището).

Баба е забавна!

Тя винаги знае кога и с какво да ви изненада. В главата й има куп идеи за забавни игри. Обича приключенията. Баба с удоволствие играе с децата, защото е настроена положително. Усмивката на баба е заразна!  

Всичко, което баба не може или пък не знае, го умее дядо

Той те кара да топнеш кутре в току-що сварената ракия, учи те да цепиш дърва, да удряш здраво с юмрук, да се изтупаш, ако паднеш, да крадеш цветя от чужди градинки, за да ги подариш на своето момиче (независимо колко бръки има по лицето - неговата баба винаги ще си остане момиче в сърцето му)... Дядо знае шеги, понякога солени. Дядо знае да се труди -  усърдно. Дядо ще те научи, че най-добрите уроци са тежките и те се помнят завинаги.

Нека се радваме на своите баби и дядовци. Нека ценим всяка минута прекарана с тях, защото има какво да научим. Тяхната мъдрост е източник на вдъхновение. Бабите са заредени с чиста любов към нас. Обичайте своите баби и се грижете за тях!

Станка Папазова е сред малкото щастливци в селото, защото внуците й все още се интересуват, питат и ходят при нея. Те са надеждата й за бъдещето
Снимка: Евгений Милов