Като всяка млада майка и кърмачка,

 и аз сериозно се заинтересувах как да предпазя кожата си от изтощение и дехидратация. Всеизвестна истина е, че именно след раждане и по време на кърмене организмът на майката губи значителни количества витамини, минерали и хранителни вещества.

След като дълго време използвах скъпа козметика,

четох специализирана литература, консултирах се с козметици, дерматолози и диетолози, реших да споделя и тук, на страниците на дневника си, наученото за някои на пръв поглед незабележими в ежедневието ни, но изключително полезни храни.

Едно такова меню,

богато на продукти, съдържащи антиоксиданти, е основният фактор, за да се преборим с изтощението на организма, с бръчиците, целулита, стриите и стареенето на кожата. Именно антиоксидантите са бойците, които преодоляват и неутрализират причинителите на старостта – свободните радикали.

Разбира се, антиоксиданти има в преобладаващо количество плодове и зеленчуци, но тук акцентирам на няколко, които са с доказано изобилие и бързо антиоксидантно въздействие:

1. Изненадващо пълнозърнестият хляб и бобовите култури, наред с кашичките от семена (цели или смляни), се оказа, че съдържат силиций. Той стимулира образуването на колагена и заедно с витамините от групата на В отговаря за обновяване на кожата. Все пак, нека да припомня, че поради опасността от колики у мъничетата ни през първите 3-4 месеца, е желателно кърмещите мами да избягват гозбичките с участието на храни от семейство бобови, като фасул, леща, грах и т.н.

2. Почти всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци са богати на бета-каротин – антиоксидант, отговорен за регенерирането на клетките и за поддържането тена на кожата на лицето (моркови, червени боровинки, домати, червени чушки, кайсии)

3. Ако се колебаете при избора на ядки, изберете ореховите. Божествен продукт, даряващ свежест, сила и младост. Това се дължи най-вече на съдържащия се в тях в огромно количество витамин Е. Той изгражда защитата на нашата кожа от негативното въздействие на слънчевите изгаряния и от атаките на всякакви токсични вещества.

4. Със сигурност възстановяването на колагена в епидермиса и предпазването на кожните клетки от дехидратация се дължи на новооткритото, и същевременно древно, средство за борба със стареенето – сочните зрънца на екзотичния нар. Сокът му е изключителен антиоксидант, богат освен на витамин С, и на калций, магнезий, калий, натрий, фосфор и желязо.

5. Освен нара друг екзотичен, и също така ефикасен, плод, чудодейно съхраняващ младостта и красотата е авокадото. Неговата консумация, благодарение на съдържанието на омега 3 и омега 6 мастни киселини, е отлично средство, наред с олеиновата киселина, за добър тургор, еластичност и свежест на кожата.

6. А какво да кажа за зехтина! Полезните мастни киселини, съдържащи се в него, го превръщат в незаменимо средство срещу изсушаване на тъканите и най-вече на кожата. Без него мастно разстворимите витамини А и D изобщо не биха достигнали до клетките.

7. Обикновената извара е тази, която е богата на селен и витамин Е. Те пазят кожата от преждевременно стареене. Изварата доставя калция, участващ в изграждането и поддържането на костната система и зъбите, и особено необходим на майката кърмачка.

8. И на края бих искала да ви представя най-надеждното и бързо средство срещу умора, торбички и сенки под очите – зеления чай.

Листенцата му са лидери по съдържание на антиоксиданти. Две сварени пакетчета, охладени и положени за около 15 минути върху очите, са абсолютно сигурно средство срещу торбички, подпухнали и уморени очи.