Продължение от Анимационните герои  – морални пътеводители. Част 1

Каспър…доброто духче
Всички деца се страхуват от духове… или от чудовища като цяло. Тъмнината е страшна, потайна, непозната. Тя крие много опасности… така поне казват бабите, които плашат децата си с Торбалановци или други подобни измислени плашилища. Това според тях е единственият начин да ги накарат да заспят. Всъщност постигат обратното. Помня как като малка, незнайно как бях допусната да гледам един филм по приказка. Оказа се ужас. От тогава до много късно детство се страхувах онова ужасно грозно джудже да не се изкачи по стените на къщата и да влезе през прозореца. Къде беше Каспър тогава? Това е духчето, което ще научи вашите деца, че не всичк което изглежда мрачно и непознато е страшно. Ще им покаже, че въпреки стремежа на останалите мързеливи и зли духове, да го променят, той няма да се поддаде. И знаете ли защо? Защото доброто винаги побеждава!

Снимка: GettyImages/Guliver Photos
Аладин… без вълшебната лампа
Онова бедно момче, изпаднало в неволя и нещастие може да научи вашето дете на много. Аладин е скромен, борбен и душевно красив, въпреки несгодите, които го сполетяват. Той не е идеален… и има своят момент на слабост! Че кой няма? Все пак успява да намери себе си, благодарение, не на друго, а на любовта си и силната воля . Неговата личност е интересна – див, добър, приказлив, искрен, припрян, леко неуверен и малко срамежлив. От всичко по малко! Научете детето си на скромност, на борбеност, на чиста доброта… с видео (диск) Аладин в ръка…

Пинокио… на лъжата краката са къси
Децата трябва да знаят последствията от лъжите – наказание и загуба на доверие. Пинокио изтърпява своето наказание… Вие искате ли носът на вашето дете да порасне? В случай, че изпитвате трудност да обясните на детето си защо е толкова лошо да се лъже… извикайте Пинокио и Джепето. Те ще ви помогнат. На мен определено ми послужиха!

Снимка: GettyImages/Guliver Photos

Красавицата и звяра… една истинска любов
Красавица и звяр… се влюбват. А любовта е далеч от съзнанието на децата. Именно това е моментът, в който е добре да се обърне внимание на тази деликатна тема. Сложно да седнем и да отворим голяма уста за това какво е любов, колко прекрасна и важна е тя… Да, ама не! Така не става. Око да види, ръка да пипне… или поне окото да види. Детето само трябва да стигне до тези изводи. Аз лично не се сещам за по-добър начин от тази история – красивото е добро, но и грозното е такова. Външният вид лъже. Деца, не съдете за книгата по корицата!

Списъкът може да продължава да расте… до безкрай! Това е само една насока, един личен поглед върху нещата. От вас остава да бъдете изобретателни и да намерите правилния път към своето дете – с или  без анимирани герои!