Детските. Ех, спомням си как чаках с нетърпение да дойде събота, когато имах възможността да се наслаждавам цяла сутрин на анимационните филмчета, които даваха по телевизията - тогава излъчваха повече, отколкото през седмицата… урааа! Е, за целта трябваше да се става рано, но пък изживяването си заслужаваше. Помня и как превъртах видео и аудиокасетките с приказки по хиляда пъти… и не ми омръзваше. Всеки път, когато се връщам назад към деството си, ме обзема едно всепоглъщащо чувство, което едва ли бих могла да опиша с прости думи. Или може би не е само едно? В този ред на мисли реших да опресня спомените и да се върна с бодра мислена стъпка към анимационните герои. И не просто към онези, които познавах и обичах, но и към онези, от които имаше какво да се научи. Те имаха реални човешки черти,  макар и измислени и нарисувани – доброта, алчност, всеотдайност, смелост, вярност… списъкът е безкраен.

От гледната точка на “голям” човек, който се е занимавал с деца (малко, но достатъчно) и има пряк досег да такива (поне с едно със сигурност), сметнах за удачно да задълбая в темата и да открия кои анимационни и приказни герои имат положителна възпитателна роля за децата в предучилищна възраст… а може би и за по-големите. Ето го и списъкът с герои възпитатели…

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosЦар лъв… Муфаса
Смелият и безстрашен цар лъв жертвал живота си в името на своя малък син и бъдещ крал Симба. Но акцентът във филмчето пада върху малкото лъвче. Това лъвче обаче, нямаше да се превърне в онзи горд и силен водач на прайд (“стадото” на лъвовете), ако не се беше вслушал в съветите на мъдрия си баща и не беше последвал неговия пример. Муфаса е символ на мъдростта, на бащинската обич и закрила. Обърнете внимание на това, когато гледате детското с детето си. Точно това би могъл да бъде моментът, в който да обясните на съкровището си колко много го обичате и че то е вашият Симба. И сега, когато се сещам за анимацията, ми изплува образът на умиращия цар лъв и тъжната мелодия за фон… това остава за цял живот!

Мечо Пух и сие…
Кой не помни компанията горски животни, които и в радост, и нещастие остават един до друг? Е, сигурно има и такива! Аз обаче помня доста добре тази симпатична сборна формация от различни животинки, която ме изпълваше с умиление… така е и до днес. Не можем да отделим само един герой и да кажем, че той е за пример. Тук за пример е колективът. Всички са задружни, помагат си и се обичат. Най-хубавото е, че в анимацията са представени и някои негативни човешки черти – мързел, лакомия, завист… Това ги прави изключително реалистични. Понякога са добри, а понякога не чак толкова, но винаги намират пътя към правилното решение. Ако сте гледали внимателно, сигурно и вие ще си дадете сметка, че поука има и тя е следната – колкото и да грешим (в рамките на допустимото, разбира се), да губим пътя си, да се променяме, да бягаме от себе си, да правим бели и лудории, винаги трябва да се поправяме и да бъдем човечни… към себе си и останалите. Мечо и приятели са тук, за да помагат и насочват – грабвайте децата и пускайте телевизорите!

Следва продължение...