Ако се появят странни петна по кожата на кучето ви, козината му започне да пада, а то е лениво, летаргично и пълнее, тогава може би страда от намалена функция на щитовидната жлеза.

Какво е това?

Изненадващо, но това заболяване е често срещано. Когато хормонът, който щитовидната жлеза произвежда (тиреоиден хормон), е недостатъчен, се забавя метаболизмът в организма, а вследствие на това се появяват купища проблеми. Освен това кучетата стават летаргични и бавни, често и дебели, при това без да хапват повече от друг път. Сред другите симптоми за наличие на заболяването са следните:

косъмът изтънява, липсва сърбеж, а участъците, които остават без космена покривка обикновено са симетрични (най-типични са опашката, носа, шията и хълбоците). В някои случаи вторично се развива гнойно възпаление на кожата (пиодермия) или себорея. При мъжките некастрирани кучета може да се наблюдава понижено либидо или атрофия на тестисите. Други признаци са непоносимост към студ, забавяне на пулса, запек или диария, парализа на лицевия нерв, анемия и завишени нива на холестерол в кръвта.

Малко сухо инфо: щитовидната жлеза има форма на пеперуда, намира се в основата  на шията и лежи върху трахеята. Конкретните причини за заболяването са различни и в зависимост от тях има няколко типа хипотиреоидизъм. Кучето ви може да се е разболяло вследствие на:

  • автоимунна реакция на организма (когато той изработва антитела срещу собствените си клетки, в случая тези на щитовидната жлеза, като по този начин я „разрушават“)
  • атрофия на жлезата - без ясна причина за нея;
  • туморно образувание на хипофизната жлеза, в резултат на което се нарушава отделянето на тиреоидо-стимулиращ хормон. По-редки са туморите на самата щитовидна жлеза и вроденият хипотиреоидизъм.


Какви са признаците?

Хипотиреоидизмът се среща най-често при едри или средно едри кучета без значение от пола.   Най-често се среща при породите голдън ретривър, доберман пинчер, ризеншнауцер и мителшнауцер, ирландски сетер, ерделтериер, дакел и кокер шпаньол.

Тъй като щитовидната жлеза участва много активно в метаболизма, растежа, развитието и правилното функциониране на организма, клиничните признаци при намалената и функция са много разнообразни. Няма един специфичен симптом, но все пак за най-често срещани се приемат гореописаните и когато са налични в комбинация, ветеринарният ви лекар би трябвало да...

Как се поставя диагнозата?

Ако има няколко от по-горе посочените признаци диагнозата се потвърждава и със специфични лабораторни изследвания, с които всеки ветеринарен лекар е запознат.

Лекува ли се?

Хипотиреоидизмът е заболяване, което ефективно може да се поддържа в норма - така че да не застрашава живота на домашния ви любимец, чрез прием през устата под формата на таблетки на синтетичен аналог на хормона на щитовидната жлеза. В началото ще се налага да ходите при ветеринарния лекар по-често, за да изследва нивото му в кръвта и да регулира дозата. Обикновено ефектът настъпва доста бързо – в рамките на първия месец от приема на лекарството. Ако действа и диагнозата е правилната, ще забележите положителна промяна на космената покривка и теглото.