Вашето дете вече е навършило две годинки, но все още не говори. Използва само неговия си бебешки език и не артикулира дори части от думи. Може би имате основания за притеснение, но не забравяйте, че всяко дете се развива индивидуално. Сравнението с неговите връстници не е удачно, защото всички деца са различни по характер, генетични заложби и начин на живот.

На 2 годинки децата трябва да разполагат с речников запас от поне 20 двусрични думи.

Какво трябва да направите?

На ясла или детска градина. Колкото и добре да се грижите  за детето у дома си, то има нужда да расте в среда със своите връстници. Обикновено в рамките на 3 месеца, след като започне да посещава заведението, се забелязва промяна.

Заведете го на лекар. Най-често срещаният проблем за трудното проговаряне е къса  юздичка, или т. нар. синдром на вързаното езиче. При него френулумът, който свързва долната част на езика с основата на устата, е по-къс от нормалното. Тази къса юздичка създава трудности със звукообразуването най-вече на буквите „р”, „с”, „д”, „л”, „т”. А когато детето усети проблем, то се предава доста лесно. И вместо отново и отново да се опитва да изговаря някакви звуци, продължава с неговия си лесен, бебешки език.

Ограничете вредното влияние на баби и дядовци. Дори и не предполагате колко изобретателни могат да са те в желанието си да провокират малчугана да проговори.

Създайте му спокойна атмосфера вкъщи. Детето усеща, когато около определен проблем се създава напрежение. Това го стресира и обърква. Дарявайте го с много любов и внимание.

Ограничете информационния поток, който детето получава – най-вече от телевизия и компютър. Много майки използват рекламните паузи, за да хранят децата си. А пуснатото детско филмче на компютъра пък им осигурява поне час спокойствие. Детето трябва започне да дава повече от себе си. Когато има всичко наготово, то не изпитва нужда да проговори или да извика. Откликвайте на повикванията му, дори да чуете нещо подобно на думичка.

И вместо да се притеснявате, си спомнете комичната случка, в която до петата си годинка едно дете не говорело. До онази паметна семейна вечеря, на която помолило за сол. "Защо не говори до сега?", попитали го учудените му родители. "Просто досега всичко беше наред" - отговорил малчуганът.