През последните години алергичните заболявания при децата все повече зачестяват. Днес броят на малчуганите с изразена непоносимост към белтъците на кравето мляко, както и към други храни, е по-голям в сравнение от миналите пет години. Случаите на деца с бронхиална астма и екземи също нараства. Най-застрашени обаче са фамилно обременените деца, особено ако и двамата родители имат алергия.

Като майка на 3-годишен малчуган, от раждането на сина си и към момента аз живо се интересувам от всички онези агенти, които могат да катализират появата на подобен проблем. По-долу предлагам на вниманието на всички родители факторите, които крият най-висок риск от поява на алергична реакция при детето, симптомите, по които да ги разпознаем, както и най-изисквания, които е необходимо да спазваме, за да предпазим детето си от алергично заболяване…

5 основни фактора, които крият най-висок риск от поява на алергична реакция при детето

1. Даване на адаптирано мляко още през първите седмици след раждането. Явление, което, за жалост, е масова практика в родилните домове у нас

2. Ранно отбиване. Колкото по-рано е отбито детето, толкова рискът от проява на алергична реакция е по-голям. Затова съветът на специалистите към майките е, при възможност, да кърмят своята рожба най-рано до 4-5-ия месец.

3. Даване на месо и неразредено краве мляко преди 5-месечна възраст

4. Пушене в дома, в който детето живее.

5. Отлеждане на домашни животни в жилището.

Симптомите, по които може да ги разпознаете са следните:

• Стомашни или чревни проблеми, като повръщане, колики, диарии или кръвоизливи

• Кожни реакции, като уртикарии, подутини или екзема

• Дихателни проблеми, като възпаление на горните дихателни пътища, често кихане, зачервяване на гърлото или наличие на хриптящи звуци

За да предпазим детето си от алергично заболяване, особено ако е фамилно обременено, е необходимо да спазваме следните важни условия:

1. Да го кърмим колкото се може по-продължително време – не по-малко от 5-6 месеца!

2. Ако кърмата е недостатъчна, съветът на педиатрите, е да дохранваме детето до едногодишна възраст със специалните хидролизирани хипоалергенни млека, означени след названието си с абривиатурната формула – ХА. Консултирайте се с педиатър. Някои лекари смятат соевото мляко като едно от най-подходящите млека за бебета. Преди да направите какъвто и да било избор обаче, консултирайте се с личния си педиатър!

3. За дохранване от 5-ия до 12-ия месец използвайте хипоалергенни каши (също отбелязани с ХА), в които млечният белтък е ензимно разграден до степен да не предизвиква алергизиране на организма!

4. Приготвяйте храните за захранване (пюрета, каши и т.н.) не с краве масло, а с олио! Най-препоръчваното от специалисти и педиатри е рапичното олио.

5. Избягвайте доматите и бобовите храни, които действат алергизиращо. Това важи както за децата до навършването им поне на година и половина, така и за кърмещите мами!

Продължава >>

6. От плодовете се препоръчват ябълки, круши и особено популярното напоследък у нас авокадо. Избягвайте цитрусовите плодове!

7. До едногодишна възраст НЕ дайвайте на детето телешко месо, риба и яйца! Използвайте пуешко, пилешко, заешко и агнешко месо!

8. Едва след втората година може да включите в менюто яйчен белтък (яйчният жълтък е позволен и дори необходим за благотворното физическо развитие на детето след навършването на 1 година), орехи, какао и други алергизиращи храни!

9. Препоръчително е поне до навършването на 2 години алергичното дете да не посещава детски заведения!