Старите хора казват: „Малки деца – малки проблеми, големи деца – големи проблеми”. Това от една страна е вярно, но от друга не. Ако подходите правилно, докато детето е малко и възприемчиво, ще постигнете чудеса във възпитанието. Ето девет съвета, които всеки родител трябва да предаде на децата си.

9. Всичко е временно

Научете децата си да не се привързват към вещи и да не се закотвят към конкретни места и спомени. Нека живеят пълноценно живота с всичките му върхове и спадове.

8. Болката помага да израснеш

Болката е съществена част от живота. Ние израстваме най-вече чрез горчивия опит, така че не трябва да се плашим от трудностите. Разочарованията и провалите ни правят по-мъдри. Помагайте на децата си в трудните моменти и им напомняйте, че без мрака звездите нямаше да светят.

7. Знанието е всичко

Не можем да променим нещо, ако не го познаваме. Научете децата си да мислят мащабно. Да потиснат егото си и да знаят, че светът не се върти около тях. Че те носят отговорността за собственото си щастие.

6. Намери своя собствен път

Трябва да се грижим за децата и да им помагаме, но трябва и да им дадем свобода да намерят себе си. Да открият своето вдъхновение и път в живота. Колкото повече им налагаме нашия избор, толкова по-голяма ще бъде тяхната съпротива. Подкрепяйте нестандартното мислене и творчеството във всичките му форми.

5. Опасността е нещо реално, но страхът не

Трябва да се страхуваме единствено от самия страх. В стремежа си да предпазим децата от опасностите на този свят, ние им внушаваме да се страхуват. А страхът е емоция, илюзия.

4. Животът е опит

Животът не е формула, която може да се научи, а опит, който трябва да се преживее и сподели с най-близките ни хора.

3. Възприятието за света зависи от теб

Светът е огледало. Какво ще видим в него, зависи изцяло от нас. Поддържайте сетивата на детето отворени, не им налагайте вашите възприятия.

2. Освободи съзнанието си

Чрез духовни практики като медитацията можем да постигнем вглъбяване и освобождаване на съзнанието си.

1. Единственото ограничение е нашият ум

Научете децата си, че единствените граници са в нашето съзнание. Няма невъзможни неща.