Малчуганът отказва да яде зеленчуци, а дори и някои плодове. Звучи ви познато, нали? Не са малко родителите, които ежедневно се сблъскват с проблема злоядо дете. И ние не останахме подминати от него. С времето и нуждите, след немалобройни успешни и не дотам успешни експерименти, аз, мама на Мишо (на 2 години и половина), си изработих някои техники и хитринки, с които в края на краищата успех да придам на детското блюдо привлекателен за капризния мъник вид.

Ако детето отказва да яде >>

Пробвайте и вие:

•Подберете няколко пресни плодове според сезона (например банани и боровинки или ябълки и праскови), измийте, почистете и ги разбийте в блендер. Към получената плодова смес добавете малко прясно или кисело мляко, докато течността се разреди до шейкова напитка. Ако мълчуганът ви е навършил 3 годинки, може да подсладите напитката с мед на връхчето на лъжичката. Сервирайте във висока пластмасова чаша със забавна пъстра сламка.

Плодове и сокове за бебето - откога и колко? >>

•Често пъти, за да накарам Мишо да си изяде основната храна, обикновено слагам в нея бисквити или сухари. За жалост обаче тестените продукти попиват течността и създават у малчугана  усещане за лъжлива ситост. Едва поел 3-4 лъжички и Мишо отказва храната. За щастие изпробвах друг вариант, който се оказа много по-здравословен и 100% успешен. Украсявам поднесеното детско блюдо с няколко парченца сушени плодове. Изпъстрена с поръсените плодчета, супичката се оказва много по-привлекателна, пък и явно вкусна, за капризния Мишо.

Как да си помогнем при хранене на бебето >>

 

•Друга идея – няма дете, което да не обича палачинки! Скрийте намачкания банан или настърганата ябълка в палачинка. Разбира се, хубаво е да се постараете да ограничите до минимум мазнината за пърженето на палачинката.

•Фините хрупкави лакомства от рода на бухти, мекици или мини картофени кюфтенца също са добро скривалище за зеленчуци, месо, сирене или всичко, което прецените, че е подходящо и здравословно за малчугана. 

Когато храненето стане проблем >>

 

•Ако мъникът ви отказва сварените моркови, картофи, карфиол, цвекло или спанак, опитайте следния трик. Пасирайте подбраните зеленчуци и позволете на мъника да потопи една здравословна бисквитка в пюрето. Този метод го приложих, след като Мишо навърши 1 годинка и вече имаше достатъчно зъбки, за да гризе бисквити. Техниката му допадна, а мама остана доволна – хем Мишо си набавяше нужните витамини, хем развиваше дъвкателните си мускули. 

Пътят към самостоятелното хранене >>

 

•Всички сме добре запознати със слабостта на малчуганите към сандвичите. Опитите да откажат мъниците от тях в повечето случаи се оказват непосилна задача за повечето родители. Спасение обаче има и то дебне отвсякъде. Класика в жанра - скриваме листенце маруля, щипка настъргано зеле, спанак или няколко резенчета домат в плънката на сандвича и работата е изпечена

Първите плодове в живота на бебето >>

Салатата също можем да направим по-привлекателна, като прибавим към нея кисело мляко. По желание отново може да го подсладим с малко мед.

•Децата обичат пържените картофи. Има начин да ги надхитрим и той е като сварените картофи нарежем на тънки ивици и ги сложим съвсем за малко във фурната, докато се покрият с хрупкава коричка. По същия начин можем да превърнем и парченце тиква в колелца "пържени картофки”. 

Нова мода в маниера на хранене >>

•И разбира се, не на последно място, влагането на творчество и въображение при приготвянето на детското меню никога биха билr излишнеи! Усмихнато човече, фигурка на мече или старателно пресъздаден от нас любим герой на малчугана, е превъзходен начин да го изненадаме приятно, да погъделичкаме любопитството му, и в края на краищата, да отворим неговия апетит.

Бенто – красота и изкуство в чинията >>