Който и стоматолог да попитаме, ще потвърди факта, че колкото по-рано започнем да се грижим за здравето на детските зъбки, толкова по-малка ще бъде вероятността от развитие на кариес. Причините за това основно са две: Първо: Да се отстранява бактериалната плака (лепкава, бактериална маса, която се образува върху зъбите над и под ръба на венеца), за да се сведе до минимум рискът от кариес и второ: Отрано да се създаде ежедневен навик за миене на зъбите.

Ето най-често задаваните от родителите въпроси за устната хигиена при децата и съответно отговорите на специалистите към всеки от тях:

1. Кога трябва да започна да мия зъбите на детето си?

Колкото по-рано приучите детето да мие зъбките си, толкова по-лесно то ще свикне с това действие. Началото на този процес трябва да бъде поставен още с пробива на първите млечни зъбки. Измиването на фронталните се прави с помощта на стерилна марличка, навлажнена в дестилирана вода, а на временните кътници – с мека четчица 2 пъти дневно – сутрин и вечер непосредствено преди лягане.

2. Как да мием зъбките на детето!

Върху четката се поставя количество паста, колкото грахово зърно, тъй като малките деца не умеят да изплюват и поглъщат всичко. При миене на зъбите до навършването на 5 – 6-годишна възраст на детето водеща роля е тази на родителя. В същото време обаче важно е да предоставяме възможност на мъника самостоятелно да се справя с този процес. Това ще стимулира и подпомогне развитието на хигиенните навици, в случая – на миенето на зъбките.

3. С каква паста да мием зъбките на най-малките?

Някои специалисти препоръчват в първите 6 месеца след появата на първите зъбки използването на хомеопатични пасти. Те са изградени изцяло от натурални съставки и не съдържат вещества като флуорид, ментол, захарин, натриев лаурил сулфат и вредни за детското здраве консерванти и оцветители. Други стоматолози обаче категорично подчертават, че няма място за опасения, ако пастата съдържа от тези съставки, стига тя да е предназначена за деца. Според тях количеството на горните съставки е изключително минимално и не представлява заплаха за здравето на детето. Колкото и странно и объркващо да звучи всичко това, успокоението е, че имаме избор.

4. Крие ли опасност, ако родителят опитва храната на бебето/детето от неговата лъжичката?

Научни проучвания доказват, че Стрептококикус мутанс (вид микроорганизми), се придават от родители на деца, като например се използва една и съща лъжица. Колкото по-рано тези микроорганизми се поселят в устната кухина на детето, толкова по-податливи ще са зъбите му към развитие на кариес. Изводът: едни и същи прибори да не се употребяват от възрастните и от детето! Това важи както за лъжичката/лъжичките на детето, така и за неговата четка за зъби.

5. Кои храни представляват най-голяма опасност за здравето на детските зъби?

Проучвания сочат, че въглехидратите, които ферментират в устната кухина, са потенциални причинители на кариес, а те влизат в състава на повечето храни, консумирани от малките деца – плодове, натурални сокове, хляб, хлебни изделия и т.н. Затова и съветът на детските стоматолози към родителите е да спазват режим при хранене на детето. Продукти, съдържащи захар, не бива да престояват дълго в устната кухина. Спазвайте часовете на основните хранения и намалете консумацията на въглехидрати – бисквити, бонбони, кифли и др.

6. Вода или сокове?

Отговорът на специалистите е: Вода! Научете детето си, когато е жадно, вместо сиропи, сокове и други напитки да пие вода. Тя най-добре утолява жаждата и доставя пълноценно количество. Вместо плодови сокове, давайте на малчуганите цял плод. За газирани напитки и дума да не става! Те могат да доведат до сериозни стомашни нарушения и дори да засегнат нормалното развитие на костната система.

7. Може ли продължителната употреба на шишето с биберон да застраши здравето на зъбките?

Зависи от съдържанието. Не оставяйте през целия ден или преди заспиване детето да смуче от шише с биберон, подсладено с мляко или сок. Продължителната употреба на шишето с биберон (освен ако то съдържа само вода) излага зъбния емайл на допълнителни киселинни атаки. Този навик довежда до сериозни кариозни разрушения на млечните зъби, което може да се отрази и върху постоянните. Заболяването се нарича синдром на биберона. Същите кариозни разрушения се срещат и при деца, кърмени непрекъснато при поискване повече от 1 година. Имайте предвид, че и натуралното неподсладено мляко, което съдържа лактоза, може да предизвика увреждане на твърдите зъбни тъкани, ако, разбира се, детето е в непрекъснат контакт с тях.

8. Вредят ли на зъбките различните медикаменти, като сиропите например?

Различните медикаменти под формата на сиропи и някои гранулирани средства съдържат захари. Ако ги давате вечер преди лягане, почистете зъбите на детето веднага след това. По време на сън няма слюноотделяне и тази важна защита за зъбите липсва.