След уморителната работна седмица идва момент, в който всички от семейството се събират, за да прекарат заедно почивните дни. Най-удобното време, в което родителите имат възможност да компенсират пропуснатите мигове с любимите хора и да се посветят, макар и за кратко, на децата си. Ето няколко препоръки за полезно и забавно оползотворяване свободното време на малчуганите:

1. Посъветвайте детето да планира забавленията си през уикенда

Създайте навик у децата си да правят списък на нещата, с които искат да свършат през деня, на местата, където искат да отидат, на приятелите, с които искат да се срещнат. Това възпитава у малчуганите отговорност и целеустременост, като им дава стимул за постигане на целите.

 

2. Бъдете добър пример за подражание

Ако децата ви са достатъчно големи, възложете им например задача да ви помогнат в почистването на снега не само пред вашия, но и пред входа на съседското възрастно семейство. Осъществяването на една такава благородна идея не само възпитава децата ни в добри дела, но доставя радост на другите и духовно задоволство на нас самите. Покажете им, че работата в името на общото благо носи най-голямо удовлетворение.

 

3. Фото сафари

Насърчавайте у децата си интереса им към природата и всичко красиво, което ги заобикаля. Научете ги да снимат и да събират запечатани моменти от всичко онова, което ги очарова и вдъхновява. Това определено ще помогне на детето ви да култивира в себе си креативност, афинитет към творчество и желание за съзидателност.

 

4. Не пропускайте разходката на чист въздух

Оставете филмите и любимото четиво за вечерта. Екипирайте се добре и идете с децата си на планина или на разходка сред природата. Осъществете своя малка мечта заедно с тях.Направете си например една близка екскурзия до привлекателно място, което отдавна планирате да посетите.

5. Играйте заедно с децата си

Ако малчуганът ви е достатъчно голям, а времето не позволява да си подадете дори и носовете си навън, значи е време да се съберете всички на масата и да поиграете на интересна игра, развиваща въображението и творческия усет у детето. Научете ги на шахматните ходове например. Времето, прекарано в игри с малчуганите, е от изключително значение за тяхното интелектуално и духовно развитие. То се превръща и в съкровен спомен за родители и деца.

 

6. Помощници в кухнята

Почивните дни са прекрасна възможност за кулинарни изненади и подвизи. Присъединете към екипа от творците в кухнята и малчуганите. Не ги гонете от най-уютното и ароматно място на дома. Малките любопитковци обичат да наблюдават как мама приготвя любимото им лакомство. Посветете ги в подробностите около сътворяването на обожавания десерт. Нека и те запретнат ръкави и да помагат в сладкото му сътворяване.

 

7. Направете снежен човек

В тази безснежна зима нашата идея изглежда малко смешна. Но нека повярваме на синоптиците и търпеливо да изчакаме обилния сняг, който обещават. Няма дете, което да не обожава игрите в снега. Какво по-хубаво от това да излезете на двора или в парка и да направите заедно с малчуганите най-забавния и симпатичен снежен човек на света. Развихрете въображението си и сътворете такъв Снежко, който да остане завинаги в спомените на децата ви.

 

8. Възпитавайте у детето обич към животните

Ако все още нямате домашен любимец, сега е моментът да помислите по въпроса. Няма дете, което да не иска да има собствен питомец. А почивните дни дават чудесна възможност на децата да общуват с животните. Близостта с тях възпитава прекрасни качества у детето, като отговорност, всеотдайност, обич и грижовност. Пък и миговете, прекарани с домашния любимец се превръщат в едни от най-милите и несравними спомени за цял живот.