В очакване сте на голямото събитие? Ето няколко полезни съвети за нещата, които трябва да направите преди идването на малкото човече:

1.Отделете повече време на любимите хора

Появата на мъничето определено ще ви лиши за дълго от възможността да общувате и посвещавате от времето си на любимите хора – приятели, съпруг, деца (ако имате), както досега. Когато малкият човек дойде, особено през първата година, това, което ще имате в изобилие е тотална липса на свободно време и развлечение. Няма да има кино, театър, срещи с приятели и т.н. Сега му е времето за една малка невинна предварителна компенсация и не забравяйте, че предстоящото събитието е повече от празнично и щастливо!

Бебето е на път. Готови ли сте за посрещането му? >>

2.Пригответе си багажа за родилното

Пригответе се колкото се може по-отрано всичко необходимо за родилното. За да ви е по-лесно, направете си списък с вещите, които задължително трябва да ви съпътстват по време на престоя в клиниката – за вас и за бъдещата ви рожба. Предлагаме ви кратък списък без претенциите за изчерпателност: тоалетни аксесоари, нощница, чехли, памперси, санитарни превръзки, сутиен за кърмачки, евентуално помпа за изцеждане и най-важното – комплект дрешки и завивки за бебето.

Как да се подготвим, когато бебето пристигне >>

3. Помислете предварително и за удобствата на бебето у дома

Бебешки аксесоари и джунджурии със сигурност ще се наложи да набавяте още дълго време и след посрещането на мъничето у дома. Но има някои задължителни вещи, с които е добре предварително да се снабдите, за да създадете максимален комфорт на бебето и да избегнете излишни притеснения и стресови ситуации за себе си по-късно: памперси и кърпички, дрешки, бельо, шишенца, биберони, стерилизатор, аксесоари за къпане (хавлиени кърпи, термометър за водата), крем против подсичане, капки против колики (по лекараско предписание).креватче с ергономичен антиалергичен матрак, столче за кола, подходящо осветление с възможност за регулиране на силата на светлината и овлажнител на въздуха.

6 практични съвета при избор на бебешко креватче >>

Екологичен и безопасен дизайн за детската стая >>

4. Заредете фризера и напълнете хладилника

За да спестите време за пазаруване, поне в началото се запасете с хранителни продукти от първа необходимост. Не забравяйте, че ако кърмите, трябва да се храните редовно и пълноценно.

Храни и напитки за увеличаване на кърмата >>

5. Приведете в пълна бойна готовност цялото царско войнство

Отсега нататък светът ще се върти около малкия човек и определено ще ви е трудно да се справяте сам-сама. Помощта на близки, роднини и приятели ще е добре дошла, затова няма да е зле да бъдат предварително подготвени за това какви услуги биха се очаквали от тях при нужда.

6. Медицинска подготовка

Сега е времето, още преди бебето да се е появило, да обогатите знанията си относно грижите и отглеждането му. Междувременно потърсете и ангажирайте добър педиатър, а който ще разчитате в бъдеще.

7. Почивка, почивка, почивка

В месеците преди посрещането на бебето избягвайте физическото и още повече психическото натоварване. Това обаче не означава, че трябва да се лишавате от физически упражнения, разходка сред природата и други малки удоволствия. Напротив, сега ви е паднало да отделите най-много часове за почивка на чист въздух или да подсетите съпруга си, че няма да имате нищо против за няколко релаксиращи дни в спа-хотел, например.