Майчинството е най-отговорната и значима роля в живота на една жена. Някои майки се отказват от работата, за да бъдат до своята рожба, докато не навърши 2 години. Други обаче, по една или друга причина, са принудени да тръгнат на работа преди срокът на майчинството им (ако имат право на такова) да е изтекъл. Вторите обикновено стават прицел на осъдителни думи и порицания от страна на хора, които обичат да дават мнение и съвети. Нека не забравяме, че не е лесно нито на дамите с малчугани, които работят от вкъщи, нито на тези, които ежедневно пътуват от дома до работата, за да си осигурят насъщния. Така че, ако се окажете лице в лице с млада трудеща се майка, за да запазите добрия тон на отношение, и финеса на общуване, е добре да знаете няколко неща, които не бива да казвате:

1. Не се ли чувстваш гузно да оставяш детето на грижите на друг?

Подобен израз определно би изкарал от равновесие всяка майка. Имайте предви, че работейка, тя добре знае, че се е лишила от възможността да е постоянно до детето си, но го прави отново единствено и само заради него. Освен това нито една майка, която обича детето си, няма да го остави в несигурни ръце.

2. Ако аз съм на твое място и работя, децата ще ми липсват много.

Еее, крайно нетактично. А откъде разбрахте, че на тази майка не й липсват децата? Естевствено, че да, но в края на краищата тези деца трябва и да ядат, нали?

3. Толкова ли ти се налага да работиш?

Повечето хора работят, защото са им необходими средства, за да водят нормален начин на живот. Но финансовото положение на околните не ги засяга. Дори в семейството да се труди само единият родител. Лесно е отстрани... Освен това, когато си родител отговорността е още по-голяма, тъй като мислиш както за прехраната, така и за духовното израстване на детето си. Майките не трябва да се чувстват зле, че работят, дори и ако мотивът не е само от финансов характер. Всеки решава сам за себе си. И в името на децата. И никой няма право да се бърка в решенията му.

4. Ама ти работиш от вкъщи, защо ти е бавачка (или ясла/детска градина)

Е как защо?! Всъщност такъв въпрос може да бъде зададен само от човек, който все още няма представа какво е да си родител. Опитайте се да се поставите на мястото на тази дама и да си представите непрекъснатото й разкъсване и раздвояване между двете сфери на действие – работата и детето. Разбира се, че е необходима помощ. И то голяма.

5. Жените трябва да си стоят вкъщи с децата, а не да работят.

Е хубаво де, "трябва", ама като няма кой друг да се грижи за прехраната и израстването на тези деца, тогава какво правим? Затова проявете съобразителност и преди да изстреляте подобно клише, първо помислете. Не забравяйте, че на този свят съществуват много самотни майки, както и самотни татковци.

6. Сега поне имаш възможност да си починеш от децата.

Еее, тук категорично ударихте на камък. И не само че ударихте, но и наранихте с него майчинското чувство. Факт е, че работата наистина е мястото, където майката може да се фокусир върху себе си и задачите, които трябва да изпълни. Но това го прави в името на децата и семейството си. А не за да си почине. Подобно изказване звучи изключително некоректно, грубо и дори грозно.

7. За какво са ти деца, след като ги оставяш да ги гледа някой друг?

С тези думи вече преминахте всякакви граници на приличието и благовъзпитанито. Намекът идва да подскаже, че въпросната майка е родила дете без да се замисля за последствията от необмисленото си деяние. Как ще гледа децата си, не е ваша работа. В крайна сметка децата не са ваши, нали? Една майка най-добре знае на кого може да се довери в тяхното обгрижване, докато е на работа, и това вас не ви касае. Пък и да намери златната среда и добрия баланс между двата полюса, за никоя майка не е лесно. И помнете, майките винаги поставят себе си на последно място.