Има неща, към които, ако много настояваш да кажеш на една млада майка, сдобила се наскоро с рожба, трябва или да подходиш деликатно, или да премълчиш. В противен случай рискуваш да оставиш впечатлението за невъздържано нахален, несъобразително любопитен и невъзпитан човек. Ето какви въпроси или констатации мамите на бебета не обичат, ама никак даже, да им се задават и натрапват:

1.Ще се върнеш ли на работа?

Най-малкото, което една току-що родила майка иска да чуе, е дали ще се върне на работа. Първо, това ни най-малко пък на някого му влиза в работата и второ – по-отговорна, обсебваща и прекрасна работа от това да се грижи в момента за новороденото, едва ли за една майка има. Пък и всяко нещо с времето си, не мислите ли?

8 теми, които не бива да засягате при разговор с неработещи майки >>

2.Добро ли ти е бебето? (разбирай – тормози ли те малкото зверче много?)

Един така зададен въпрос е проява на тотална липса на каквото и да било уважение към смисъла на майчинството. То дори може да подскаже, че срещу теб стои човек, който и понятие си няма от това какво е да имаш дете, както и за човек с коренно различни разбирания за децата от тези на една майка. Имайте предвид, че подобен въпрос може да дойде и от човек, който изпитва известна степен на завист.

8 повода, които извикват сълзи у всяка майка през първата година след раждането >>

3.Ох, колко е сладка/сладък!

Честно казано, такава констатация не е от най-любимите на майките, особено ако сте объркали пола на бебето. Естествено, не сте виновни, че въпросната "притежателка” на дългите руси букли и големите сини очи, всъщност не е момиченце, а е момченце, но за да не засегнете някоя по-чувствителна мама, просто кажете: "Прекрасни коси има вашето бебче” или "Колко красиви очи има!”. И това ще е достатъчно, за да я разтопите.

4.Кърмиш ли?

По-голямо незачитане на правото на лично пространство на всяка майка от задаването на този въпрос едва ли има. Стига, разбира се, ако не сте педиатър или консултант по кърмененето. Кърменето е дълбоко личен и интимен акт, който е право на избор на всяка майка. Ако искате да предложите помощ, професионален съвет или просто да бъдете в услуга на майката, да. Но в противен случай по-добре си замълчете, преди да предизвикате гняв от отсрещната страна заради нездравото си и неоснователно любопитство.

5.Не трябва да се привързваш толкова към него и да му угаждаш. Ще го разглезиш!

Това е върхът на наглостта! Точно тази мисъл ще мине през ума на майката след подобна констатация, отправена към нея. Звучаща по-скоро като упрек и порицание, тя поставя под съмнение нейните родителски умения. Не правете забележки на една млада майка по отношение на това как си гледа детето, ако основанията ви не са, разбира се, продиктувани само и единствено от искрена обич и загриженост както към майката, така и към детето. В този случай подобен съвет, поднесен под деликатна форма, няма нищо лошо, стига обаче да е направен след дълготрайно наблюдение. Да правиш извод за това как една майка гледа детето си само от първия път и да се намесващ с подобни назидателни слова, говори лошо само и единствено за теб.

10 сигнала, че детето ви е разглезено >>

6.Само почакай. И по-лошо ще стане!

Не са рядкост и хората, които, уж от позицията на своя дългогодишен опит (а по-скоро поради лична неудовлетвореност или чувство на завист), обичат да правят подобни констатации под формата на заканителни предупреждения. "О, ти се уморяваш от гладенето на дрешките, от готвенето, от недоспиването нощем, от чистенето и прането. Да видиш ти, като порасне, свят ще ти се завие!”. Най-малкото, което една млада майка има нужда да чуе, е именно това. Пък и не забравяйте, че няма по-голяма радост от умората, която една майка изпитва от сладките грижи, които полага за своята рожба. И една такава констатация би ви направил, най-малкото, смешен в очите на майката.

4 забранени теми при разговор със самотни майки >>

7.Смяташ ли да си родиш още едно бебе?

Чакайте сега, току-що на белия свят се е появило едно бебе, а майката тепърва изживява най-красивите си трепети и вълнения от това прекрасно събитие, и вие вече питате дали ще пристига и второ?! Е, това би било тотална проява на нахалство и неразбиране на ситуацията. Едва ли й е в приоритетите на една наскоро родила жена, която току-що е стъпила на прага на майчинството, да мисли за второ бебе. Пък и едва ли на някого му влиза в работата, нали?

7 мъдри констатации в помощ на самотния родител >>