Хубаво ни е с бебето – сменяме набързо нацапания памперс, измиваме дупето, поставяме новия сух и… чиста работа. Не е като едно време – когато се е налагало почти на всеки час родителите да ни опаковат с прословутите тензухени пелени. Не случайно тогавашните бебета по-бързо са се приучвали на гърне. Е, днес, благодарение на Негово Величество Памперса, мама и тате са много по-спокойни, бебчо е сух, а гърнето може малко да почака. И все пак… според повечето специалисти колкото по-рано започнем, толкова по-добре.

От рано на гърнето >>

Да приучим малчугана си да ходи на гърне обаче не винаги може да се окаже лесна задача. На първо място трябва да сме наясно с това дали детето ни е готово за този процес – както физически, така и психически. Трябва да се знае, че всяко мъниче е различно и че има нужда от отделен индивидуален подход. При някои приучването става по-бързо, при други – по-бавно. Възрастта варира средно от 18 до 36 месеца. Като цяло момичетата са склонни да започнат за ходят на гърне малко по-рано от момченцата. Средната възраст при малките госпожици е 29 месеца, а при момченцата – 31.

И така, ето основните стъпки, които ще ви помогнат в този така важен етап от живота на вашето мъниче. Ние с Мишо ги приложихме и само след две седмици търсеният ефект бе налице:

>> 

1.Задайте си следните въпроси, за да се уверите първо дали детето е готово за гърнето

•Развило е добри моторни умения – например може да ходи, да изкачва стълби и да си дърпа надолу панталонките.
•Детето е в състояние да разбира нашите думи и в случай че му кажем да отиде до тоалетната, то ясно да ни разбере.
•Пелената на детето е суха в продължение на повече от два часа.

2.Заредете се с търпение

Никога не принуждавайте детето насила да ходи на гърне или да стои в него, докато не се изпишка или изака. Ако детето се чувства готово, то само ще пожелае да седне в него, ако ли не – опитайте отново след една-две седмици. Имайте предвид, че колкото и постоянни да сте, някои малчугани могат да се се научат за няколко дни, а при други – времето за обучение да отнеме цели 6 месеца.

3.Снабдете се с атрактивно и забавно за мъника оборудване

Производителите, за да ни помогнат в нелекия процес, са помислили по въпроса и са изобретили най-чудати и интересни гърнета в какви ли не фантастични форми или в такива на любими анимационни герои - гърненца, които пеят, светят и дори такива с дистанционно управление, които с едно натискане на копчето можем да призовем от другата стая дори. 

Какви чудесии да очакваме на бебешкия пазар през 2014-та >>

4.Изберете най-подходящото време

Важно е времето, мястото и условията да са подходящи, така че да предразполагат малчугана към гърнето. Най-добрият вариант е това да става у дома, където детето се чувства най-спокойно, а не на гости или някъде, където сте отишли на почивка. Летните месеци също са за предпочитане, имайки предвид, че ви се налага да събувате мъничето по-често.

5. Направете си график

Задаването на график ще даде възможност на малчугана по-лесно да развие чувство на последователност и по-бързо да се гърненце. Изберете си три часа от деня, в които е по-вероятно стомахчето на детето ви да е пълно – например сутринта след ставане, на обед след хранене и вечер преди лягане. Оставяйте детето на гърнето в продължение на поне 15 минути.

6.Създайте комфорт и забавление на малчугана

Докатох седи на гърнето, дайте на детето да държи някаква играчка в ръцете си, поднесете му нова книжка с картинки или пък му пуснете любимото анимационно филмче. Добра идея е да му пуснете и приятна музика. Постарайте се да обградите мъничето си с максимален комфорт и интересни занимания, докато то седи в гърненцето.