1. Какво означава "млечна алергия", как и кога се проявява?

Млечната алергия всъщност и алергична реакция към протеина на кравето мляко. Причина за възникването й е внасянето в организма на чужд вид белтък – в случая на краве мляко. Алергията може да се появи на различна възраст и с различни симптоми – най-често с кожни обриви, повръщане, диария и др. Тези симптоми обаче могат да бъдат признаци и на много други заболявания, така че винаги се консултирайте с лекар.

2. Може ли да се дава на бебето соево мляко?

При проявена алергия към белтъка на кравето мляко добра алтернатива са соевите млека. Те не съдържат лактоза. Но все пак въпросът да даваме ли соево мляко на бебета или не е спорен. Според някои специалисти соевите млека по нищо не отстъпват на млеката, разработани на базата на кравето мляко. Соевият протеин, използван при производството на соеви млека, е известен в хранително-вкусовата промишленост от десетилетия. От растителните белтъци той е с най-висока биологична стойност. Медици и учени уверяват, че съвременните соеви млека са добре балансирани и отговарят на високите изисквания на Световната здравна организация. Те съдържат пречистени и обогатени соеви протеини, смес от растителни мазнини и въглехидрати. Соевите млека обаче не се препоръчват за недоносени и деца с ниско тегло поради специфичните хранителни и енергийни нужди. Други медици и учени обаче нямат особено добро мнение към соята и соевото мляко. В последно време, също така, особено наболя въпросът за генната модификация, прилагана върху соята. Затова и много специалисти отрекоха соевото мляко като добра алтернатива на каквото и да било друго мляко. Наред с това те предупреждават, че соята съдържа и големи количества антинутриенти – вещества, които възпрепятстват усвояването на някои витамини и минерали и които се намесват във функцията на щитовидната жлеза.

3. Истина ли е, че има случаи, когато майчиното мляко не е най-добрата храна?

Майчиното мляко е най-добрата храна за всяко новородено дете! Всяка майка трябва да е убедена в предимствата на естественото хранене. Има случаи, когато кърмата е в недостатъчно количество или е спряла по една или друга причина. Има и други случаи – например серопозитивни майки, на които не се препоръчва да кърмят, защото вирусът на СПИН се излъчва с кърмата. Храненето с майчино мляко не се препоръчва и когато майката е подложена на терапия с медикаменти, които могат да се отделят с кърмата.

4. Необходимо ли е да се хранят бебетата по график, като се спазват стриктно точно определени часове?

По този въпрос има различни мнения. Важно е да се знае, че едно нормално родено бебе трябва да се храни през интервали от 2-3 часа. Всяка майка може сама да избере принцип на хранене – дали да буди бебето точно в определен час за хранене, дали да кърми бебето точно за определен брой минути или да настоява за изпиването на предварително приготвеното количество мляко и т.н. Според други схващания, когато детето е на естествено хранене, може да бъде хранено винаги, когато е гладно – независимо от времето. Това не важи обаче за изкуствено хранените деца, при които може да се получи прехранване, т.е. за тях се препоръчва да бъдат хранени по график.

5. Добра алтернатива на кърменето ли са адаптираните млека?

Истината е, че производителите на адаптирано мляко са се постарали да изработят и включат максимално от веществата, които се съдържат в майчината кърма. Истина  е обаче и фактът, че колкото и да се опитват да наподобят майчиното мляко, адаптираните млека са просто един експеримент. Те категорично са по-добри отколкото преди години, но едва ли притежават благотворните качества на кърмата. Безпокоителен е и фактът, че все още нищо не знаем за дълготрайния ефект от маменето на майката природа, но знаем, че разлики в здравето между хранени с шише и кърмени пеленачета има, и то големи. Ето защо захранването на бебето с адаптирано мляко е оправдателно единствено в случаите, когато майката не може да кърми поради една или друга причина от здравословен характер.

6. Защо трябва да кърмя?

Майчиното мляко само по себе си представлява изключително мощен антиалерген. Неговият състав и строеж са толкова съвършени, че когато кърмата стигне до органите и клетките, бързо и безпрепятствено се превръща в чиста енергия, необходима за растежа на мъничкия организъм. Освен основните градивни елементи – "тухличките", кърмата доставя и вещества, които действат като естествени катализатори, стимулиращи сложните биохимични процеси. Готовите имунни тела, които се вливат в бебешкия организъм чрез майчиното мляко предпазват бебето не само от инфекции, вируси, бактерии и т.н., но и от всякакъв род вредни външни фактори – замърсен въздух, полени и химически вещества.