Накъдето и да се обърнем, дебнат вредни и дори опасни за здравето ни храни. Проблемът става още по-сериозен, когато тези храни се превърнат в любимо лакомство и предпочитано меню за децата ни. Добре известен на всички ни е наболелият въпрос за детското затлъстяване. Със сигурност няма родител, който да не е загрижен по този проблем и да не полага нужните грижи, свързани с изграждането на здравословни навици у детето си. А колкото по-отрано започнем да приучваме малчуганите към тях, толкова по-добре. Ето кои са 6-те храни, които задължително трябва да присъстват в детското меню на мъниците, за да растат те жизнени, здрави и енергични.

1. Сьомга: За стимулиране на умственото развитие и укрепване на сърдечно-съдовата система

Тук не бива да забравяме правилото – колкото по-мазна е рибата, толкова по-здравословна е тя! Не случайно сред най-препоръчваните от специалисти и педиатри риби за захранване на бебето (ок. 10-и месец) е именно сьомгата. Тя е най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, изключително важни за развитието на когнитивните възприятия и укрепване на сърдечно-съдовата система на бебетата.

Рибата – задължителна в детското меню >>
  

2. Кисело мляко: За укрепване на имунната система

Не мога да подмина факта около безспорните качества на българското кисело мляко, дължащи се най-вече на благородното въздействие на бактериите Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус – единствени по рода си и виреещи само в нашите географски ширини. Благодарение на уникалния си състав киселото мляко е изключително полезно за подрастващия организъм. То укрепва и засилва имунитета, доставя още куп полезни за здравето и развитието на детето витамини и минерали. Най-удачния период за постепенното му въвеждане в детското меню е след навършването на 1 годинка.

Кое прави киселото мляко истинско >>
 

3. Фасул: За подобряване на настроението

Фасулът, както и всички останали храни от семейството на бобовите култури са изключително важни за развитието на детския организъм. Те съдържат мощни фитохимикали, които участват усилено в укрепването на защитната стена на клетките. Това, което ги прави особено специални са протеините. Ето Консумацията на храни, богати на протеини (в случая те са растителни) стимулира растежа, укрепва мускулната маса, поддържа и засилва имунна система. Бобовите култури наред с всичко останало помагат и нивата на кръвната захар и повишават настроението. Така, че след като бебето ви навърши 1 годинка, спокойно може да започнете постепенното му захранване с бобови култури.

Зелен фасул - здравословната храна >>

4. Овес: За енергия и виталност
Няма по-добра и здравословна закуска за детето ви от купичка овесена каша. Ползите са много – богата на фибри, овесената каша има свойството да изгаря бавно въглехидратите и така да предоставя постоянен поток на енергия за вашето мъниче. За да придадете още по-приятен вкус и очарование на овесената каша може да я обогатите с парченца пресни или сушени плодове (банани, ябълки, сушени череши или боровинки) със ситно смлени ядки или стафиди.

Полезните овесени ядки >>

 

5. Яйца: За изграждане на мускулната тъкан

За невероятните качества на яйцето напоследък се заговори по-често. И това не е случайно. Реабилитацията на яйцето се дължи на доказания факт, че в него се съдържа всичко необходимо за живота – като се започне от витамините и се стигне до протеините – най-пълноценно усвоимите от човешкия организъм. Наред с всичко друго, яйцата са особено полезни за развитието на мускулната тъкан на подрастващия организъм. Едно вареното яйце, включено към закуската на вашия мъник, ще го дари с бодрост и енергия през целия ден.

Още 7 истини за яйцето, които е добре да знаем >>

 

6. Спанак: За развитие на зрението и укрепване на имунитета

Спанакът е особено ценна за детския организъм зеленчук. За него битува представата, че е зеленчукът, съдържащ огромно количество желязо и едва ли не е най-големият доставчик на жизнено необходимия метал за човешкия организъм. Независимо, че тази теория се дължи на случайна печатна грешка в миналото, спанакът безспорно се отличава с богатото си съдържание на витамини и минерали. Това го прави особено ценен за укрепването на деликатната детска имунна система. Бета-каротинът, лутеинът и витамин Е в спанака, го правят и изключително полезен за развитието на зрението зеленчук.

Спанакът в менюто на бебето >>