"Това е първият ми път, така че няма как да забременея.". Подобно твърдение е на светлинни години от истината. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos
Вижте някои схващания и варианти за предпазване от забременяване, които - да, изобщо НЕ помагат:

1/ Не мога да забременея, ако правя секс права.

Както при всяка друга поза и при тази е точно толкова възможно да заченеш. Сперматозоидите продължават своя си път към матката, след като партньорът ти е еякулирал, независимо от факта, че си права. Дори и някаква част да изтече от теб, това не означава, че всички войници са се отказали от битката. Така, че – внимавай.

2/ Това е първият ми път, така че няма как да забременея.

Подобно твърдение е на светлинни години от истината. Дори и да си го правила само веднъж и да вярваш на приятелките ти, които те убеждават, че при тях нищо не се е случило, не бързай да се успокояваш.

Ако си здрава и правиш секс, без да си взела необходимите предпазни мерки, шансът да забременееш е доста голям. И това изобщо не зависи от неща като „за първи път ми е”, „ще пробвам само веднъж така” и прочее. Винаги се предпазвай, винаги!

3/ Когато съм в цикъл, не мога да забременея.

Това също не е вярно. Ако менструалният ти цикъл е къс, което значи от 21 до 24 дни, е напълно възможно да си в овулация, докато още кървиш.

4/ Още не ми е идвало, затова не мога да забременея.

Скъпи момичета, това макар и да звучи логично, не е вярно. Няма да говорим за това, че да правиш секс в толкова ранна възраст е най-малкото неудачно, но дори въпреки всичко да си решила, че искаш да опиташ – използвай презервативи. Задължително! Иначе рискуваш да станеш майка преди още да си пораснала достатъчно, за да поемеш подобна отговорност.

5/ След секс мога просто да се измия хубаво.
Веднага след еякулацията, сперматозоидите бързо (ама, наистина бързо) се отправят към матката, с други думи – те вече са там, докато ти стигнеш до банята.

6/ Мога да забременея, само ако свърши в мен.
Не е така. Можеш да забременееш дори и ако той е свършил, където и да е близо до вагината ти. Спермата може да попадне вътре в теб, резултатът от което е, разбира се – бременност.

За финал ще кажем, че сексът без презерватив не е оферта, откъдето и да го погледнеш – опасността не е само бременност, а и редица други инфекции и зарази, които не са никак приятни. Затова нашият съвет е да се предпазваш без изключение, независимо колко се обичате и факта, че си вярвате, например. Отговорността за самата теб е само твоя работа, така че – горе главата и умната.