Семейните терапевти споделят 5 родителски грешки, които могат да повлияят отрицателно върху психиката на детето:

#1 Имате разминаване в родителските си мнения

Представете си ситуация, в която детето иска да излезе в петък вечер с новата си червена рокля. Майката не позволява това да се случи, докато бащата дава своето съгласие. Естествено детето ще се зарадва и ще сложи роклята, въпреки несъгласието на единия родител. Или друга ситуация - единият родител държи детето да почиства зъбите си с конец за зъби, другият неглижира това хигиенно правило. Това обаче ще създаде риск за формиране на чувство на неуважение у детето към мнението на единия родител, което рано или късно ще даде отражение в отношението му към него по-нататък в живота. За да не се стигне до подобен момент, добре е родителите да съгласуват мненията си един с друг и да намират компромисен вариант.

#2 Брачните ви взаимоотношения отстъпват назад

Първо идва любовта, а след това – бебето. С появата му понякога се случва така, че брачните и интимни взаимоотношения между партньорите отиват на заден план за сметка на грижите към бебето. Разбира се, че децата са най-важни, но не позволявайте връзката ви да се влоши просто защото се притеснявате за малкото човече. Не забравяйте, че децата се развиват, когато родителите им имат здрава връзка и често страдат поведенчески и емоционално, когато отношенията между мама и татко са нестабилни или нездравословни. Ето защо намерете начин да обсъждате заедно проблемите и грижите за детето, като същевременно намирате време и за своите интимни отношения.

#3 Състезавате се за родителско надмощие

Ако смятате, че родителството е състезание за привличане на вниманието и обичта на детето, много грешите. Никога не се съревновавайте с партньора си за одобрението на детето ви. Не се опитвайте да го подкупвате, като му шушнете на ухо, че ще му купите тайничко шоколад, без да казвате на другия родител. Така култивирате у детето си навик за прикритост и потайност спрямо единия родител, но в никакъв случай не засилвате обичта му към вас самите.

#4 Не показвате привързаност към половинката си

Естествено, няма нужда да демонстрирате прекалена интимност помежду си пред децата си, но не бъдете и толкова студени и безразлични един към друг. Старайте се да показвате топлина в отношенията помежду си, така че тя да бъде усетена и почувствана и от детето.   

#5 Демонстрирате пренебрежение към половинката си пред децата

В случая говорим за ситуация, в която непрекъснато показвате пред тях своето негативно отношение към партньора си, било то в неговото присъствие или отсъствие. Трябва да знаете, че демонстрирайки неприязън и лошо отношение към партньора си пред детето, подронвате неговия родителски авторитет спрямо него. Помнете, че по този начин можете и дълбоко да нараните чувствата на детето. Все пак не забравяйте, че става дума за неговия родител.