Кой е казал, че да приспим дете е сложна работа. Да, в един или друг момент, малките момиченца и момченца започват да си играят с родителите си щом наближи часа за лягана. Това се дължи на наивното желание на детето да се чувства специално. 

Вместо да му кажете: "Време е за сън!" и да го изпратите бързо в стаята, можете да го заведете за ръка и преди то да потъне във вълшебния свят на сънищата... да си поговорите сладко, сладко. 

Въпросите, които може да задавате на своята рожба преди лягане са много, но има някои, които са по-интересни и полезни за развитието на детето. Те развиват неговата фантазия, допринасят за усъвършенстването на говора и отворената комуникация. 

#Кой бе любимият ти момент от деня? 

Така свиквате детето ви да споделя и да се доверява. 

#Какво би искал(а) да сънуваш тази нощ?

Детската фантазия е необятна. Повечето деца обичат да си представят вълнуващи истории, които разказват на своите любими кули и/или връстници. Преди лягане имате шанс да научите повече за мечтите на вашето дете. Безценен момент на близост с вашето дете. 

#По какъв начин, утре, ще бъдеш по-добро дете от днес?

Това е благоприятен начин да научите вашето дете да се поставя под въпрос и да развива желанието си да надгражда себе си. 

#Мога ли да ти споделя три неща, които харесвам в теб? 

Като родител, задавайки този въпрос, и отговаряйки, вие помагате на детето да изгради мнение за себе си и разбере за своите качества. След време, този вид комуникация ще му позволи да се представя подобаващо пред другите хора, интересуващи се от неговата същност. 

#Какво добро би искал да направиш утре?

Децата обичат да се чувстват полезни. В желанието си да ни помагат, понякога дори правят пакости, но това се дължи на добрата им воля да ни съдействат. Поощрявайки детето да мисли за някой друг човек (освен него), вие му помагате да изгради солидна ценностна система, включваща други лица освен тези от семейството.