Най-красивият, вълшебен и незабравим миг в живота на всяка жена е първият й досег със света на майчинството. Да станеш майка е невероятно преживяване, вълнуващ момент, който те изпраща на десетото небе от щастие. Има обаче едно мъничко "но”. Не за всяка млада мама новата роля се оказва толкова лека и безпрепятствена. За 16 -20 % от жените по света майчинството се оказва истинско предизвикателство, придружено с чувство на тъга, напрежение и нестихваща тревожност. В някои случаи то постепенно отминава в първите месеци. Но има случаи, в които състоянието може да се задълбочи и да прерасне в по-тежка и продължителна форма. Какво да направим, ако се окажем повалени от тъмния облак на следродилната депресия?

Американската психоложка д-р Карън Бинър-Брайнис – експерт по проблемите на следродилната депресия – ни споделя характерните признаци, по които да разпознаем синдрома и които не бива да пренебрегваме:

1. Неувереност и страх

Ако е изминал повече от един месец, откакто бебето се е родило, а вие все още не се чувствате напълно уверена в себе си, има нещо, което не е наред. Ако вътрешно усещате липса на сигурност и самоувереност, а това от своя страна ви тревожи, доверете се на инстинкта си. Потърсете помощта на специалист и споделете с него за притесненията си.

2. Некомуникативност с бебето и външния свят

Ако мисълта за приятелите и семейството ви носи само негативни емоции, ако изключвате телефона си при всяко негово позвъняване или изтръпвате от страх при всеки звън на входната врата, явно има проблем. Депресията често се проявява под формата на самоизолация и нежелание за комуникация с външния свят.

3. Песимизъм и негативизъм

Ако някой ви попита как се чувствате като майка, а вие започнете да се оплаквате, значи има проблем. Разбира се, че майчинството е свързано с много тревоги и притеснения, но то носи и прекрасни емоции за всяка майка. При вас обаче второто липсва? Факт, който говори за явно изразен симптом на следродилната депресия.

4. Мрачни мисли

Започнат ли постоянно да ви спохождат и атакуват мрачни мисли за бебето, за партньора или за вас самата, съществува риск да изпаднете в още по-сериозно състояние. Това е симптом, който в никакъв случай не трябва да се пренебрегва и изисква консултация със специалист.

5. Апатия към собствената ви рожба

Майчиният инстинкт, който спохожда повечето жени още с появата на мъничето, у вас липсва. Не чувствате никаква емоция към крехкото същество в ръцете си. Сякаш то е чуждо за вас? съответно чувствате дълбока вина от това. Смятате, че с времето този проблем ще премине, но след месец-два, отношението ви към него е все така апатично и лишено от емоции. Не крийте от лекаря този факт! Той е типичен и сериозен признак на следродилната депресия.

Продължава >>

Съветът на д-р Карън Бинър-Брайнис е:

Ако се чувствате некомфортно през първите седмици след раждането, е нещо напълно нормално. Но ако сте постоянно раздразнителни, изолирате се, плачете често, чувствате се виновни, самотни, изтощени, немотивирани и несигурни в себе си; ако мрачни мисли продължават натрапчиво да атакуват съзнанието ви и през следващите седмици, редно е да се обърнете към специалист и да споделите за състоянието си с него. Много майки смятат, че не е необходимо това да се прави, без да съзнават, че проблемът би могъл да се задълбочи още повече.