Въвеждането на яйцето в менюто на бебето безспорно е важен и сюблимен момент, за който всеки родител трябва да бъде добре подготвен. Напоследък отново се заговори за изключително полезните качества на яйцето, и ние категорично не трябва да лишаваме малкото човече от тази, с право наречена от специалистите, суперхрана!

Яйцата са едни от най-ценните източници на протеини. Съдържат куп полезни вещества като рибофлавин, фолат, фолиева киселина, витамините В6, В12, D и Е, желязо, фосфор и цинк. Жълтъкът обаче, е този, който с навършването на 6-тия месец трябва да се превърне в редовна добавка към менюто на малкия дегустатор, най-вече заради богатото му съдържание на желязо и омега 3 мастни киселини – така нужни за растящия крехък организъм. Задължително условие при запознаването на детето с вкуса на жълтъка, с което всеки родител трябва да бъде запознат, е спазването на 2-те основни правила при въвеждане на нова храна в бебешкото меню: 1 - това да става постепенно, като в случая се започне с четвърт жълтък и 2 - първите хапки да са индивидуални и без намесата на друга нова храна. Това се прави, за да се установи по-лесно и точно източника, ако евентуална се прояви алергична реакция.

 Как да сварим яйцата, без да се напукат >>

Не по-малко важно условие покрай консумацията на яйца, особено ако са предназначени за най-малките, е да бъдат свежи и пресни.

За щастие има няколко хитринки, с които можем да си помогнем при разпознаването на прясното от застоялото яйце:

1.След сваряване прясното яйце се бели по-трудно от по-отдавна снесеното;

2.Ароматът на прясното яйце идва само от жълтък, докато при дргугите мирише и белтъкът;

3.Жълтъкът на прясно свареното яйце е едноцветен. А този на престоялото има зеленикава граница с белтъка;

4.Пресните яйца, когато се сложат във водата за варене, потъват изцяло. Не толкова пресните, но годни за ядене, изплуват, като над повърхността се показва малка част от черупката им. Колкото по-голяма част от черупката е извън водата, толкова по-старо е яйцето. Ако яйцето изплува над водата почти напълно, е развалено;

5.Не се заблуждавайте, че полепналата по черупката мръсотия е признак за прясно домашно яйце. Това си е чиста проба проява на ниска хигиена в птицефабриката.

10 факта за яйцата, които не знаете >>