Може би не всички родители са наясно, че за развитието на ума и психиката на детето особено съществена роля оказва словесното общуване. Интересен факт е, че 90 % от речниковата култура и умственото развитие на човека се формират още през първите пет години. Имайки предвид този природен закон, ние, родителите, можем да помогнем нашите деца по-лесно и по-бързо да обогатят речника си, а оттам и да ги улесним по пътя към успеха в училище и в живота, именно като им говорим колкото е възможно повече и по-често, започвайки още от люлката. Децата са най-благодарните слушатели.

Ето 5 елементарни правила на поведение и общуване, които несъмнено ще окажат съзидателен и благотворен ефект върху речта и интелектуалното развитие на детето:

Постоянно илюстрирайте словесно ежедневието си

Не се колебайте да описвате на бебето и най-простите си действия в ежедневието и да превръщате и да ги превръщате в приказка. Например, докато бъркате яйцата, спокойно може да разкажете за фермата, кокошката, пиленцата и т.н., докато стигнете до яйцата в чинията. Проучванията показват, че броят, богатството, диапазонът на използваните думи при общуване с малкото дете, пораждат ответен ефект, като стимулират и обогатяват езиковите умения и интелектуалното развитие. Изследвания, проведени от специалисти педиатри върху големи групи деца от 0 до 3 годишна възраст, недвусмислено сочат, че тези, които са по-бъбриви, т.е. говорят повече и по-често, в последствие, при навършването си на 5 години са развили IQ с 1,5 % по-голямо от останалите.

Започнете да четете веднага

Никога не е твърде рано за първата приказка на вашето бебче. Дали ще е, когато посрещате деня или когато го изпращате и сте сложили мъничето в креватчето му, всяко четиво е добре дошло. Винаги е по-лесно да стартирате разказа си с разглеждане на илюстрации, снимки или картинки. От една страна те помагат за по-лесно възприемане и разбиране от страна на детето на това, което му се чете, ангажират се както слуховите, така и визуалните му възприятия. А от друга страна – илюстрацията помага и на разказвача, като му дава възможност да обогати и да и украси разказа си.

Говорете изразително

Изразителното четене и говорене, придружено с известна доза артистизъм по-лесно привличат вниманието на малкия слушател. Изговаряйте думите правилно и емоционално, но без да ги инфантилизирате, т.е. да имитирате гукането на бебето или говора на малкото дете.

Пейте и рецитирайте

Друг сигурен начин да спечелите вниманието на невръстното човече е като поканите поезията и музиката като негови спътници още от най-ранните дни на живота му. Използването на детски рими и песни е забавен и прекрасен начин да запознаете бебето с нови понятия и думи. Римите развиват т.нар. фонемно съзнание – способността детето да разбира, твори и обогатява словесния си речник.

Разширявайте хоризонта

Не забравяйте, че повечето новости и чудесата на живота са извън уюта на дома. Навсякъде, където отивате с малкия любопитко, говорете, разширявайте кръгозора му за нови и нови явления и предмети от заобикалящия го свят, разказвайте, обяснявайте, мечтайте на глас. Това е една инвестиция, която стократно ще се възвърне под формата на знания, интелект и просперитет на благодарния ви слушател.