Ако правим секс често, то със сигурност ще забременея
Важно за всички жени, които искат да забременеят е да знаят кога това може да се случи. Честото правене на секс е важен фактор за зачеване, но не е най-важният. Ако правите секс с половинката си всеки ден, но пропуснете онези дни, когато сте в овулация, почти сигурно е, че креватните удоволствия няма да си свършат работата.

Ще забременея, ако правим секс 14 дни след края на цикъла ми
Не всички жени имат редовен и сравнително постоянен цикъл. Отброяването на 14 дни след последния от месечния цикъл не е надежден начин за изчисляване на периода на овулация точно при тези жени, които имат нередовен цикъл. В такъв случай овулацията няма да съвпадне с изчисленията ви.

Ако след секс заема поза „свещ”, ще забременея по-лесно
Повечето жени, които прилагат метода смятат, че така ще помогнат на сперматозоидите да се придвижат по-лесно до яйчниците, които в поза с вдигнати крака нагоре, са в посока надолу. Не съществуват никакви научни доказателства, че това е успешен метод, който помага за зачеване.

Ако правим секс в началото на овулацията, бебето ще е момче
Съществуват предания, според които „мъжките” сперматозоиди (тези, които са носители на Y-хромозомата) се придвижват по-бързо от „женските” сперматозоиди. Според това разбиране, ако двойката прави секс в началото на овулацията, то бебето ще е момче. Както казахме – това са само предания без научна обосновка.

Ако не мога да забременея, проблемът е в мен
Това е закостеняло разбиране и мит, който много отдавна е получил своето опровержение. Ако в древността една жена не е можела да зачене никой не е предполагал, че проблемът може да се крие и в мъжката фертилност. Научни изследвания доказват, че в над 40% от случаите проблемът със зачеването се дължи именно мъжете.