Любопитен експеримент констатира най-неприятните за майки, отглеждащи сами децата си, теми за разговор. В анкета болшинството от тях отбелязали следните 4 въпроса като най-дразнещи и недискретни.

Избягвайки ги при общуването си със самотни майки, ние ще се проявим като деликатни, толерантни и, в края на краищата, добронамерени хора.

1. "Защо го напусна?"

Един такъв въпрос не само, че навлиза в личното пространство, но и оспорва личната преценка. Зададен така (чрез ключовата дума "защо") категоризира задаващия го като съдник, какъвто никой няма право да бъде. 

 

2 . "Как се справяш сама?"

Формулировката на подобен въпрос поставя в унизително положение запитаната майка. Той недвусмислено поставя под съмнение способностите, уменията, силата и, в края на краищата, майчината й обич.  

3 . "Искрено ти съчувствам"

Подобен израз на фалшиво състрадание, показва в повечето случаи невярна оценка на психологическото и емоционално състояние на "съжаляваната". Обикновено такъв израз е чисто празнословие, зад което едва ли се крие готовност за помощ, съдействие или покровителство. Няма човек, който да обича да го съжаляват, а, види се, още по-малко – самотните майки.

4 . "Това ли е бащата?"

Въпроси от подобен характер засягат дълбоко личната и интимна вселена, както на майката, така и на детето. Те не могат да бъдат задавани от всеки, и най-малкото – по начин, по който питаме: "Колко ти е часът?". Такива въпроси могат да извикат на бял свят болезнени и нежелани спомени, да сипят сол в раната, или дори да нанесат нови рани. Изобщо темата за отсъстващия родител, оказва се, е сред най-омразните. Според майките, отглеждащи сами децата си, хората, които се интересуват и задават подобен тип въпроси, са не само несъобразителни, но и откровено груби, безсърдечни и безпардонни.

7 мъдри констатации в помощ на самотния родител >>

В края на краищата, ясно е едно. Макар и лесно раними, самотните майки имат основание да са горди! Горди със своя подвиг, защото на него са способни само хора, които знаят какво е майчина любов и всеотдайност. И това ги прави част от благородния и най-уважаван елит на обществото и човечеството.