За да извикаме усмивка върху лицето на малкото дете, е нужно съвсем малко. И всички родители прекрасно знаят това. Знаят колко малко е нужно, за да направим мъничетата истински щастливи. Любимото заслужено лакомство или очакваното с нетърпение продължение на приказката пред сън, са само капка от бездънния океан малки неща, притежаващи голямата и магическа сила да усмихнат децата.

Първият дъжд в живота на едно дете (видео) >>

Подир някоя и друга година обаче, с наближаването на тийнейджърската възраст, малчуганите ни преминават през различни емоционални периоди, психиката им се изостря, преживяват разочарования. Тук изброените съвети на видни детски психолози и педиатри важат с еднаква сила както за най-малките, така и за децата, навлизащи в преходния период между детството и зрелостта:

1.И времето, прекарано с татко, е от значение

За да се чувства удовлетворено и щастливо, за едно дете е от изключително значение да усеща с еднаква сила близостта, опората и обичта и на двамата си родители. За тази цел специалистите препоръчват при всяка възможност и двамата родители да отделят от времето си и да излизат заедно с детето/децата си на разходка сред природата или на друго приятно за детето място или занимание. Една от най-големите грешки, които родителите правят, е, волно или неволно, да позволят детето им да се чувства отхвърлено от единия от родителите си. Подобно състояние би могло да породи у него чувство на агресия, неудовлетвореност, ниско самочувствие и често пъти неувереност в собствените му възможности. Затова съветът на експертите е: Уверете се, че детето ви ежедневно се къпе в любовта и на двамата родители! Съветът на специалистите към самотните родители е да не винят другия родител за каквото и да било и да се постараят да изградят добър образ за него в съзнанието и представите на детето си, независимо от това кой и какъв е бил. Обратното би могло да предизвика у детето ни чувство на гняв и неудовлетвореност.

7 мъдри констатации в помощ на самотния родител >>

2.Намерете подходящ и любим за детето ви спорт

Известна истина е, че спортът ни прави по-жизнени, по-успешни и ведри. Едно хлапе, което практикува спорт, който му носи удоволствие и лично удовлетворение, безспорно демонстрира по-високи резултати в училище, има повече приятели и по-високо самочувствие. То е по-общително, по-уравновесено, по-енергично и позитивно настроено към живота и света. Така че, ако малчуганът ви прояви желание да се запише на някакво спортно занимание, не го лишавайте от това удоволствие, а го подкрепете.

Как да изберем подходящ спорт за нашето дете? >>

3.Позитивното настроение на родителите

Независимо как се чувствате в даден момент, препоръката на специалистите е да запазите самообладание и винаги да се стараете да демонстрирате добро настроение пред детето си. Не позволявайте то да ви вижда тъжен, незаинтересован или разгневен. Децата притежават неподозирано умение да улавят емоциите и душевните състояния на родителите си. А лошото настроение неминуемо и много лесно може да рефлектира и върху тях. Децата са същинска попивателна на чувства и емоции.

Добро настроение? Веднага >>

4.Предай нататък

Чувствате ли се по-добре, след като сте помогнали на приятел или сте направили нещо, с което сте накарали някого да се почувства по-щастлив и обичан? Така правят децата! Интересно изследване на една група от 8-годишни деца установило, че малчуганите се чувстват по-щастливи, когато правят нещо смислено и добро. Сред отговорите от теста, който им бил поднесен, някои от тях посочили, че се чувстват щастливи, когато споделят своя играчка или лакомство с друго дете, а други пък – когато видят, че приятелите им са усмихнати и весели. Оставаме сами да си направите извода. Ето защо, достатъчно е да научим мъника си да помага на другите, да бъде усложлив и внимателен, и той наистина ще се чувства щастлив от това.