Любопитни факти за това как възпитават децата в Тайланд:

1. Тайландското дете винаги ще се опитва да почете чувствата на родителите си или на по-възрастни роднини. Общо за всички пораснали деца в Тайланд е, че те са зависими от родителите си във вземането на решения по въпроси като работа, брак, образование.

Farang-ът (чужденец европеец или хора с бял цвят на кожата) смята, че това е голяма грешка, защото отговаря за живота си и трябва да има достатъчно сила на характера, за да вземе своите собствени решения.

2. Тайландското дете, от друга страна, макар да е съгласно с важността на собствения избор, ще вземе решението, което някой друг е взел. Вместо да следва сърцето си, то ще направи компромис, в името на родителите и техния опити.

3. Като цяло, за тайландските деца е характерно оставането в семейството и след като пораснат. Това се уважава от възрастните, тъй като те ще им правят компания, ще се грижат за тях.

На Запад, подобна ситуация е досадна и за родители, и за деца. Farang-ите искат да бъдат независими от своите приятели, учители, от страна на властите, както и, вярвате или не, от техните приятели!

4. По време на криза - отхвърлянето на добросърдечно предложена помощ ще бъде прието като глупав акт от другите тайландци. Приемането на помощ от приятелите и семейството показва благодарност, близостта на връзката им и демонстрира щедрост. И ще бъде мярка за искреността на отношенията.

Представител на западната култура може да отхвърли такава помощ от "гордост". Той трябва сам да преодолее трудностите.

Информацията е предоставена от Българската фейсбук страница на Тайланд - ТАЙ-ните на ТАЙ-ланд