Качеството на взаимоотношенията в едно семейство е много по-важно от всичко. Когато близките се разбират добре вътре в семейството, те си помагат и се подкрепят взаимно. Оценяват приоритетно нуждите на всеки един от тях. Ето трите основни закони на здравото семейство:

Добър диалог

Позитивната комуникация с доверие и искреност между различните членове от семейството лекува всяка една болка и разрешава всеки един проблем. Общуването с дълбока загриженост и откровеност на чувствата скъсява пътя на правилното разбиране. Това означава, че всеки един от близките слуша целите и препятствията, през които минава споделящият и взима отношение по това, което казва той. Изказаното съпричастно мнение засилва основното чувство в семейството - любовта.  

Взаимно уважение 

Членовете на всяко едно семейство са крайно различни със своите характерови особености, интереси и предпочитания, предимства и недостатъци. Точно различията се оценяват, а не се критикуват осъждащо. Внимателният език е много важна характеристика на всяко здраво семейство. Разумното приемане на различията избягва възникването на конфликти и отчуждение. Изгражда се разбиране, че фамилията е за това да подкрепя в криза и да се радва на успеха на всеки един от семейството.

Заедно в свободното време

Сплотеността на фамилията се поддържа с традиции за изкарване на свободното време заедно. Тогава, когато всички са спокойни и могат да се радват и наслаждават. Хората имат различни разбирания за добре прекарано свободно време и членовете на фамилията избират различни неща за правене. Богат обяд или вечеря с домашно приготвени деликатеси. Месечни или седмични виждания със спортни уикенди, екскурзии, песни и танци, посещения на концерти или театри. Главната цел е членовете на семейството да са заедно във времето за почивка и забаления.