Мразите мишки? Само като видите тези малки пъргави гадинки и косите ви настръхват? Да не говорим, ако решат да се настанят удобно в някоя потайна хралупа  на собствения ви дом! Те са толкова интелигентни и адаптивни, затова и никак не е за учудване, че почти няма кътче на планетата, където да не бъдат открити.

Има обаче и още нещо - в някои части на Нова Зеландия и Австралия например, липсата на естествени врагове, им позволява да се размножават неконтролируемо, което пък от своя страна води до пагубното опустошаване на местните и птичи популации, а от там – и до омразата ни към тях.
Напук обаче на не толкова привлекателната им страна (която безспорно е следствие и на човешката намеса в природата), не е късно да променим отношението си към сивите муцунки в малко по-позитивна насока. Тези красиви снимки на малки горски мишлета определено ще ни помогнат в това. Все пак не са плъхове, де.

Както ще се убедите от очарователната галерия, не всички мишки живеят в дупки (както повечето от нас смятат). Докато някои симпатични представители на семейство Гризачи действително копаят дупки, други,  особено тези, които обичат горите, си строят жилища, подобни на гнезда, използвайки за строителен материал листа, клонки и клечки.

Сладури са, нали? ;)