Един от най-наболелите проблеми в последните десетилетия със световно значение е този за затлъстяването при децата. Проблем, който с времето става все по-сериозен. Днес дори мнозина го окачествяват като епидемия. Въпреки че генът оказва съществено значение върху риска от затлъстяване сред подрастващите, днес везните все повече се накланят в полза на външните фактори – заседнал начин на живот и неправилно хранене.

Ето няколко тревожни факта, алармиращи за сериозността на проблема, върху които всеки родител би трябвало да се замисли, и да подходи с отговорност и загриженост към здравето на детето си.

1. 25 млн. деца по света страдат от затлъстяване

2. Проучвания сочат, че нивото на затлъстяване сред децата през последните 30 години е нараснало с три пъти от първоначалната си стойност

3.Изследвания на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията

сочат, че случаите на затлъстяване сред децата на възраст между 6 и 11 години са се увеличили от 6,5% през 1980 г. до 19,8% през 2008 г., както и че случаите на наднормено тегло сред тийнейджърите от 12 до 19 години са нараснали от 5% през 1980 г. до 18,1% през 2008 г.

4.Само 2% от децата в САЩ например се хранят здравословно

5.Консумацията на храни тип fast food се увеличава все повече

Бързото хранене спестява време, по-лесно е и по-евтино. За съжаление децата ни, докато са на училище, предпочитат именно този тип храна.

Режим срещу детското затлъстяване >>

6.Около 25% от децата в САЩ водят напълно заседнал начин на живот

Факт, който едва ли ще учуди човека от съвременната цивилизация, където технологиите, интернет, игрите и филмите почти са се превърнали в неотменна част от живота на подрастващите. Но и факт, който трябва да накара родителите да се замислят, че е време да създадат у децата си полезни навици, свързани с по-активен и здравословен начин на живот.

7. Децата прекарват повече от 5 часа дневно в гледане на телевизия

Според Фондацията Клинтън типичният американски тийнейджър прекарва приблизително 4 до 5 часа пред телевизора, компютъра или видео игрите.

8.Затлъстелите деца са по-слаби ученици

Има неопровержими доказателства, според които децата с наднормено тегло показват значително по-слаби оценки в училище от децата с нормално тегло. Според учените здравото тяло прави здрав и ума. Изследванията потвърждават още, че редовната физическа активност помага на децата за качественото когнитивно и умствено развитие. И влияе в позитивен аспект на техните интелектуални способности.

9.Висок риск от сърдечно-съдови заболявания

Изследвания потвърждават един наистина тревожен факт, според който рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания при деца между 5 и 17 години е с цели 70% по-висок от този при възрастните.

10.Затлъстяването при децата увеличава риска от диабет при децата тип 2 (или т.нар. „възрастен диабет”)

Според Американската асоциация по диабет 45% от децата, диагностицирани с диабет, страдат именно диабет тип 2, който се дължи на затлъстяване или наднормено тегло.

11.Наднорменото тегло увеличава риска от сънна апнея

Сънната апнея е състояние, при което по време на нощния сън, дишането на спящия спира по няколко пъти за известен период от време. Лекарите предупреждават, че сънната апнея е най-сериозният проблем, пред който може да се изправи едно дете с наднормено тегло.

12.Разходите за здравеопазване са три пъти по-малки при здравите деца с нормално тегло

Факт е, че наднорменото тегло при детето може сериозно да навреди на неговото здраве. Логичен изход от това състояние е честото ходене по лекари, в резултат на което разходите за прегледи, лечение или превенция надвишават три път тези при децата с нормално тегло.

13.Затлъстелите деца ще живеят по-кратък живот, отколкото техните родители

Според учените сегашното поколение деца ще живеят по-кратък живот, отколкото техните родители. Това е крайно ужасяваща и тъжна констатация, която трябва да послужи като сериозно предупреждение не само към децата, но и към техните родители. Установено е, че при деца с наднормено тегло рискът от бъдещо развитие на болести, като диабет тип 2, инсулт, остеоартрит, рак и такива, свързани с нарушения на сърдечно-съдовата система, рискът е с 80% по-голям.

14.И за финал един изключително тревожен факт, касаещ децата на България: Ние сме на шесто място в ЕС по затлъстяване при децата!

Топ 10 на най-вредните храни за детето >>