Вече ви запознахме с първите пет принципа, които е хубаво да знаете, когато започвате да превъзпитавате децата си.

Ето и останалите пет.

Повечето модели на поведение…

1.      трябва да имат заместител.
Няма как да отучите детето си от определен тип поведение, без да му покажете друг, с който да го замени. Помислете – ако просто кажете на детето да спре да прави нещо, какво ще направи то? Най-вероятно напук ще продължи постарому. По-добре му кажете не само кое не е както трябва, но и как е правилно да бъде.

2.      изискват добър пример за подражание.
Поведенческите модели се заучават най-лесно, когато някой ги показва. Затова не пренебрегвайте собственото си поведение и помислете дали примерът, който давате на детето си, е този, който искате да следва то. Това се нарича „ефектът на бумеранга”. Какъвто модел на поведение „хвърлите” на детето си, той после ще ви се върне.

3.      изискват практика.
Всяка промяна изисква повторение, докато бъде заучена. Затова упражнявайте, упражнявайте, упражнявайте, докато новите правила, не станат естественото поведение за детето ви.

4.      печелят от окуражаване.
Да промениш модела си на поведението е труден процес и заслужава да бъде окуражаван, признаван и празнуван. Всяка малка стъпка заслужава необходимото внимание. Всъщност, най-бързият начин да промените поведението на детето си, е да забелязвате, когато то направи нещо правилно и да го хвалите, така че то да има мотивация да продължава в същия дух.

5.      никога не е късно да бъдат променени.
Дори и проблемът да е налице от доста време, не се отчайвайте. Важно е да сте търпеливи и да знаете какво правите.