Най-семейният и светъл християнски празник - Коледа, не се отбелязва само в Европа и Америка, но и в други кътчета на света. Традициите, които се спазват на различните места, са изключително разнообразни и зависят от културните характеристики на отделните народи. Ето някои от най-интересните не само в Европа, но и в други краища на планетата, обичаи по Коледа:

Жителите на Коста Рика имат обичай да изработват огромни макети на плевнята, в която се е родил Исус Христос. Вярва се, че колкото по-голямо е мястото, толкова по-удобно ще се чувства там Божият син.

Повечето хора от Микронезия са хрисатияни-протестанти и отбелязват Коледа като ходят на църква с цялото си семейство, пеят коледни песни и посещават службите, по време на които речи държат министрите, проповедниците и мисионерите в района. След това си разменят подаръци, като всеки аплодира сам себе си, докато получава своя дар. Най-разпространеният подарък се състои от два сапуна.

Племената в Нова Гвинея пък си разменят бебе, което символизира образа на Младенеца и се нарича Детето на мира. Племето-осиновител на новороденото е длъжно да полага всички необходими грижи за него. Ако то евентуално умре, то това се счита за разваляне на мирните отношения между хората, които са го дарили и онези, които са го отглеждали.

Продължава >>

Сицилианците постят задължително от залез слънце на 23 декември до веерта на следващия ден. След това палят огромна коледна свещ, изричат молитви и пеят песни за Рождеството. После започва истинският празник. На трапезата на Бъдни вечер традиционно присъстват змиорки, варени тестени изделия, риба, сладък хляб. Подаръците за децата носи добрата вещица, наречена Бефана. Тя пълни и коледните чорапчета, окачени над камината. Това обаче се случва едва на 6 януари.

За испанците пък настъпва истински семеен празник. На 24 декември в 22 часа всички магазини и ресторанти са затворени. Хората се събират около празничната трапеза с цялото семейство и чакат рождественската литургия в полунощ. В Южна Испания угощението започва с моруна, кестени и пуйка. Бадемовата супа и апетитната гъска пък са любимият празничен специалитет в Северна Испания. И всичко това придружено с неотменното дъхаво червено вино. Бадемовият сладкиш, обилно полят с мед, пък е любимият за всички испанци коледен сладкиш.

Коледа е преди всичко семеен празник и за Германия. Всички членове на фамилията се събират около семейната празнична, богато украсена с вкусни блюда, трапеза. Младите отиват при старите, независимо от колко далеч идват. Традиционните немски специалитети са прословутият щолен, гъска с ябълки, чудните хрупкави курабийки и т.н.

Продължава >>

За финландците обаче празнуването на Коледа не започва със сядане около празнична трапеза, а… с престой в сауната. Това е древна финландска традиция, която е толкова популярна, че на население от 5 млн. души се падат 1,5 млн. сауни. В град Ювяскюла дори беше открита първата сауна-бар в света.

Португалците вярват, че в коледната нощ на гости идват душите на мъртвите роднини. Хората оставят на масата хляб и плодове, за да може починалите да си хапнат.

В Египет Коледа се празнува на 7 януари. Обичай е по-заможните жени да приготвят риба и понички и да ги раздават на бедните. Във всяка къща може да опитате и от специалните бисквити с формата на кръст, наречени кахк.

В Аржентина пък украсяват не елха, а вечнозелените дръвчета със сняг, направен от памук. Пикантно печено прасенце с чесън и яйца са традиционните блюда на аржентинците на Коледа. Децата обаче се радват на подаръци чак на 6 януари, когато поставят обувки или чорапи под коледното дръвче или до леглото, за да може Дядо Коледа да ги напълни тихомълком, с подаръци и много лакомства, докато всички спят. В знак на благодарност пред вратата щастливите малчугани оставят вода и сено за уморените елени.