Страхът от тъмното е често срещано явление при малките деца. Дори и по-големите не са застраховани от фантазиите за ужасяващи чудовища, криещи се под леглото, за сенки, движещи се зад завесите или за призраци, дебнещи зад вратите на гардероба. Има обаче начини, с които да помогнем на малчуганите да се преборят с нощните си страхове и да стопираме натрапчивите представи, обсебваща ги в тъмното:

Нощните страхове при най-малките >>

1.Намалете осветлението

Не е нужно да угасвате напълно светините в стаята на детето. Достатъчно е да инсталирате ключ с регулатор за главното осветление на детската стая. Лекото, приглушено и недразнещо осветление ще успокои детето. Същото важи и за нощната лампа. Производителите са помислили за подобни ситуации и са изобретили разнообразни видове нощни лампи с възможност за намаляване на светлината до минимум.

2.Дайте на малчугана фенерче

Поставянето на малко фенерче в близост до креватчето на детето или върху нощното му шкафче е друг добър трик в борбата с нощните страхове. Фенерчето вдъхва кураж у мъника, а мисълта, че то е в близост до него му помага да преодолее по-лесно безпокойството си от тъмнината.

3.Шпионски мисии

Влезте в стаята на уплашения малчуган, запретнете ръкави и му предложете следната игра: Шпионски мисии в търсене на чудовища. Първа фаза – легнете на земята по корем заедно с него и надзърнете под леглото, под масата, отворете гардероба. Втора фаза – изгасете лампата и вземете фенерчето в ръка. Огледайте отново всичко – под креватчето, зад вратите на нощните шкафчета, хвърлете око в чекмеджетата наоколо, отново в гардероба и се уверете, че, освен дрехи или джунджурии в тях няма нищо друго. Психолозите уверяват, че този трик, приложен под формата на забавна игра, влияе изключително благотворно върху детската психика.

За нощния детски страх >>

4.Любима играчка или вещ

Известен факт е, че децата много обичат да се утешават, гушкайки в креватчето си любимото плюшено мече. Детето може да си има и любимо одеалце или пък възглавничка. На каквото и другарче да се е спрял мъникът ви обаче, достатъчно е да му кажете, че то притежава магически способности и, благодарение на тях, ще го пази през цялата нощ от каквито и да било зли сили, нощни страхове или натрапчиви фантазии. Нужно е само да го гушне и спокойно да затвори очички.

5.Светещи в тъмното играчки

Магазините предлагат изобилие от най-интересни играчки, светещи в тъмното. Класически избор са залепващите се по стени и тавани звездички. Те светят в тъмното и създават приятното усещане у мъника, че спи под небето. Има например и очарователни плюшени играчки, които само с едно натискане на копчето обливат детската стая с мекото си нежно и успокояващо сияние.

Снимка: diytrade.com

6.Магически спрей или прах

Друг популярен трик за прогонване на детските страхове е магическият прах или спрей срещу чудовища. В магазините лесно може да откриете такива „оръжия” с надпис "Вълшебен прах срещу чудовища”. Дайте го на подозрителния малчуган и му покажете как да го използва. Нека да пръска с него винаги преди сън, уверете го в магическите качества на съдържанието и не след дълго плахият малчо ще отстъпи място на смелия и войнствен преследвач на духове. Ако детето ви обаче е по-малко от 4 годинки, не е нужно да тичате до магазина в търсене на магически прах срещу чудовища. Вземете бебешката пудра и поръсете леко с нея около креватчето на мъничето, като му обясните, че няма нищо, от което да се безпокои.

Снимка: dabblesandbabbles.com

7.Ограничете страшните филми

Захласването по филми с криминална или хорор тематика определено не е в полза за вашето дете. Опитайте се да го държите възможно по-далеч от телевизия и филми на ужаси, особено в часовете преди нощния сън. Съзнанието и психиката на малкото дете са твърде чувствителни. Неговата памет е толкова силна, че тя до съвършенство ще възроди в съзнанието му образите на всички страшилища и не дотам лицеприятни гледки от екрана.

8.Домашният любимец

Дали е аквариум с рибки, папагалче или рошав пухкав пудел, домашният любимец е винаги добре дошъл в стаята на детето. Психолозите уверяват, че присъствието на обичаната животинка в стаята на детето успокоява и вдъхва кураж у малчугана. 

9.Разберете страха 

Заинтересувайте се от какво може да е продиктуван страхът на детето ви. Разговаряйте с него. Задавайте му въпроси. Ако мъникът ви вижда чудовища, попитайте го например какво правят те. Възможно е герой от приказката, която му четете преди лягане да стои в сърцевината на неговия страх. Липсата на внимание и твърде малкото време, което прекарвате с детето си също може да е сериозен фактор и причина за нощните страхове при децата.

10.Силата на молитвата

Не пренебрегвайте ролята на молитвата преди сън. Научете детето си да отправя благодарствени думи към ангелите, които го закрилят. Научете детето си да вярва в доброто и красивото, които са по-силни от каквото и да било зло. Молитвата за здраве и закрила над него самия, над мама и тате, ще изиграе изключително благотворно влияние върху неговото съзнание и психика, ще му вдъхне вяра, кураж и спокойствие.

 

Ако познавате още ефективни хитринки и сте се уверили в тяхното успокояващо въздействие върху вашите деца, ще се радваме да ги споделите с нас: