Мило мое дете, изминаха 4 години и половина, откакто се появи в моя живот. Като чист и сияещ изгрев, стоплил мрачния ми ден. Още с първото си дихание, ти направи света, в който живея, по-истински и жив, по-вълнуващ и прекрасен. С всеки следващ месец майчината ми обич към теб става все по-силна и красива. Само след шест месеца ще навършиш 5 години.

Искам детството ти да бъде изпълнено с луди игри, радост и вълшебства, безгрижие и свобода. Тогава ти сам ще започнеш да задаваш въпроси, да търсиш, да откриваш, да се интересуващ от заобикалящия те свят, да помагаш, да обичаш, да се учиш, да се вдъхновяваш... За буквите и цифрите, за музиката и книгите винаги ще се намира време. Както пише в една стара и мъдра книга:
„Има време за всичко и срок за всяка работа под небето...”

Говорейки за книги... като майка и твой най-верен приятел, ще ти предложа няколко, които ще ти бъдат спътници и светлинки, ще те вдъхновяват и забавляват, ще те карат да мечтаеш. В съзнанието ми изплуват тези, които нямам търпение да ти представя.

Следва една скромна селекция, взета от съкровищницата на детските романи, която скоро ще имаш шанса да откриеш, мое мило дете:

Пипи Дългото чорапче /Астрид Линдгрен/
Кой не я познава! Червенокоса, с две стърчащи настрани плитки и с лице, обсипано с лунички. Тя е образът на детството, на жаждата за приключения, на порива за свобода. Тя е силна, всезнаеща, с въображение до небесата, любопитна, безкрайно палава, готова винаги да се притече на помощ на своите приятели и... много много истинска! Нейни врагове са несправедливостта, глупостта и законите, характерни за света на големите. Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче е любимка на редица поколения малки и пораснали деца.

Малкият принц /Антоан дьо Сент-Екзюпери/
Как бих могла да го подмина?! Бях почти на твоята възраст, когато това очарователно малко момченце ми представи чудната си рисунка, която възрастните толкова трудно могат да разберат – боа, глътнала слон. Малко по-късно през детските си години отново се потопих в света на Малкия принц – след това за втори, после за трети... С всеки следващ прочит образът на чудноватия невръстен мечтател ми се проясняваше все повече и повече. Той си има собствена планета и притежава цвете, което обичаше повече от всичко друго на света. Тайната, която ми прошепна е: „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.“

Питър Пан /Сър Джеймс Матю Бари /
Това е история за хлапето, което не иска да порасне. Питър Пан е момче, което може да лети. Той е смел, свободолюбив и искрен. Той е верен приятел. Небивалата земя е мястото, където Пан се чувства истински щастлив. Когато идва времето да порасне и да напусне Небивалата земя, той категорично отказва да го направи и остава завинаги там. Една прекрасна метафора за Детето, което всеки един от нас трябва да съхрани в себе си.

Приключенията на Лукчо /Джани Родари/
„Лукчо” е история за несправедливото потисничество на плодовата аристокрация спрямо всички зеленчуци. Борбата между доброто и злото тук е пресъздадена по един необичаен и завладяващ начин. Главните герои са плодове и зеленчуци, които са представени с характерните за хората черти. Дон Домат – същински злодей, принц Лимон – самовлюбен господар на плодовете и зеленчуците, чичо Боровинка – скромен отшелник, барон Портокал – голям чревоугодник и маестро Круша – цигулар. История, която вълнува малки и големи.

Мечо Пух /Алън А. Милн/
Любимото мече на няколко поколения деца успя да се превърне в легендарен образ и да докосне сърцата на малки и големи със симпатичните си и мъдри мисли. Алан А. Милн се вдъхновява от приятелството на сина си Кристофър Робин Милн с мечето от Лондонския зоопарк на име Уини, към което хлапето се привърза особено силно. До такава степен, че сменя името на любимото си плюшено мече Едуард (получено като подарък за първия му рожден ден) с Уини Пух (Winnie the Pooh). Така се ражда идеята за книга, описваща приключенията на Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Гората (базирани също върху реално съществуващи плюшени играчки на малкия Кристофър) – Прасчо, Ийори, Тигър, Кенга и Ру.

Приключенията на Незнайко /Николай Носов/
Незнайко е едно палаво и непослушно момченце, което, заедно със своите приятели – дребосъчетата от Града на цветята – решава да предприеме пътешествие не с какво и да е, а с балон. За жалост полетът на малките мечтатели завършва злополучно, но за щастие всички оцеляват като по чудо. Следват вълнуващи приключения в чудния зелен град...

Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе /Елин Пелин/
"Който и да си ти, драги читателю" - пише Елин Пелин за своето уникално литературно произведение - "от тази книга ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как то замени главата му с глинена, как след това попадна във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай и как след чудни, и смели приключения се спаси. Борбата му да се освободи от злото облагородяват душата му, каляват волята му, правят го смел и предприемчив.”

Карлсон, който живее на покрива /Астрид Линдгрен/
Симпатичен и добродушен дебеланко, който живее на покрива на една обикновена къща. Стане ли дума за пакости и щуротии, Карлсон е винаги насреща. Той е най-добрият приятел на Дребосъчето, което живее в къщата със своите родители и по-големите си брат и сестра – Босе и Бетан. Но Карлсон не е обикновено момче – той има перка на гърба си, с която може да лети и да се издига далеч над сивия и скучен свят под краката му. Героят носи по нещо от характера и волността на Пипи. Понякога е малко лаком и изяжда всички кюфтенца, приготвени от майката на Дребосъчето, но е винаги готов да помогне, да вдъхне сила и вяра в чудесата.

Пинокио /Карло Колоди/
Това е историята на едно безгрижното дървено човече, което животът изправя пред безброй несгоди, трудности и изпитания, за да заслужи истинско човешко сърце и душа. По пътя към своята себереализация той се среща както с истински, така и с фалшиви приятели. Красива и малко тъжна метафора на изконната истина, че мъките и неволите ни облагородяват, правейки ни по-мъдри и силни, по-добри и човечни.

Приказка без край /Михаел Енде/
Книга за неизмеримата и животворяща сила на детските мечти. За заплахата от Нищото, бродещо из света в образа на грозен черен вълк, заплашващ да погълне приказната страна, наречена Фантазия, а с нея и цялата ни действителност. Притча за опасността детството да бъде лишено от най-ценното – вдъхновение и вяра в чудесата. Вълнуваща и завладяваща история за безпределността на фантазията и магията на детското въображение.