.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Житен десерт с мед

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
Варено жито
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Грухана пшеница, орехи, мед, стафиди, лимонова кора

Внимавайте за всичко по време на пости и мислете повече за душата, не за тялото. Как ще завърши нашето духовно състезание, духовната ни борба, е много важно, защото от това зависи нашата вечна участ. Нещо повече, църковният пост е най-доброто средство за съхраняване на човешката жизненост. "Неспокойният дух и страстите нарушават здравето и водят до разболяване”, казва св. Теофан Затворник.

Ето една рецепта за дните на пост:

Житен десерт с мед

300 г грухана пшеница

100 г мед

1 к.ч. орехови ядки

1 к.ч. стафиди

лимонова кора

Житото се измива, залива се с вода и се сварява на умерен огън. Добавят се стафидите. Тенджерата се захлупва плътно и се покрива с кърпа за 4 часа. След това към житото се добавят мед, смлени орехови ядки, настъргана лимонова кора.

Другият вариант е орехите да се счукат на малки парченца, да се смесят с малко захар и да се изпекат на тиган, като се бъркат. Десертът се покрива с получената смес.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?