.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Здравословни специалитета, богати на фибри

LadyZone.bg | преди 3 години
2110921602.jpg
Снимка: Thinkstock
За фин силует и добро храносмилане

Не е тайна, че растителните фибри влияят благотворно на чревната флора. Консумацията на храни, богати на фибри стимулира обмяната на веществата, прочиства организма от натрупаните токсини и помага да се отървем от излишните килограми. И това не е всичко. Според диетолозите консумацията на фибри ни предпазва от редица заболявания като инсулт и диабет.

Специалистите изрично подчертават още, че най-добрите източници на фибри са не хранителните добавки, а плодовете и зеленчуците. Ябълките и крушите, смокините, бобовите култури, пълнозърнестите продукти, зелето, ядките и сушените плодове оглавяват челните места по концентрация на фибри.

Избрахме за вас няколко изкусителни специалитета с продукти, богати на фибри, които не само ще изваят фигурата ви, спомагайки доброто храносмилане, но и ще доставят на небцето ви незаменимо удоволствие:

Супа от тиква, пащърнак и моркови

Продукти:
1 с.л. зехтин
15 г краве масло
1 нарязана глава лук
250 г тиква, обелена и почистена от семките
250 г пащърнак
250 г моркови
900 мл зеленчуков бульон
1-2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
Загрейте маслото и зехтина в тенджера и запържете лука. Добавете нарязаните тиква, пащърнак и моркови и разбъркайте добре. Задушавайте на слаб огън 5 минути. Сипете бульона. След като заври, покрийте и оставете да къкри 30 минути. Охладете супата и я пасирайте. Загрейте отново, сложете лимонов сок на вкус и сервирайте.

Пикантно цвекло с джинджифил

Продукти:
4 глави червено цвекло с листата, почистени и нарязани
2 ч.л. сусамово семе
1 с.л. светъл соев сос
1 с.л. зехтин
1 с.л. ситно нарязан корен от джинджифил
100 г настъргани моркови

Приготвяне:
Задушете на пара цвеклото на силен огън за 30-40 минути. Пригответе по същия начин и листата за 3-4 минути, докато омекнат. В сух тиган препечете сусамовото семе до зачервяване. Смесете в купа соевия сос, зехтина и джинджифила и добавете останалите продукти. Разбъркайте добре и сервирайте ястието топло или като салата.

Сок от ябълки, круши и мента (витаминозна фибри-бомба)>>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?