Не е тайна, че растителните фибри влияят благотворно на чревната флора. Консумацията на храни, богати на фибри стимулира обмяната на веществата, прочиства организма от натрупаните токсини и помага да се отървем от излишните килограми. И това не е всичко. Според диетолозите консумацията на фибри ни предпазва от редица заболявания като инсулт и диабет.

Специалистите изрично подчертават още, че най-добрите източници на фибри са не хранителните добавки, а плодовете и зеленчуците. Ябълките и крушите, смокините, бобовите култури, пълнозърнестите продукти, зелето, ядките и сушените плодове оглавяват челните места по концентрация на фибри.

Избрахме за вас няколко изкусителни специалитета с продукти, богати на фибри, които не само ще изваят фигурата ви, спомагайки доброто храносмилане, но и ще доставят на небцето ви незаменимо удоволствие:

Супа от тиква, пащърнак и моркови

Продукти:
1 с.л. зехтин
15 г краве масло
1 нарязана глава лук
250 г тиква, обелена и почистена от семките
250 г пащърнак
250 г моркови
900 мл зеленчуков бульон
1-2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
Загрейте маслото и зехтина в тенджера и запържете лука. Добавете нарязаните тиква, пащърнак и моркови и разбъркайте добре. Задушавайте на слаб огън 5 минути. Сипете бульона. След като заври, покрийте и оставете да къкри 30 минути. Охладете супата и я пасирайте. Загрейте отново, сложете лимонов сок на вкус и сервирайте.

Пикантно цвекло с джинджифил

Продукти:
4 глави червено цвекло с листата, почистени и нарязани
2 ч.л. сусамово семе
1 с.л. светъл соев сос
1 с.л. зехтин
1 с.л. ситно нарязан корен от джинджифил
100 г настъргани моркови

Приготвяне:
Задушете на пара цвеклото на силен огън за 30-40 минути. Пригответе по същия начин и листата за 3-4 минути, докато омекнат. В сух тиган препечете сусамовото семе до зачервяване. Смесете в купа соевия сос, зехтина и джинджифила и добавете останалите продукти. Разбъркайте добре и сервирайте ястието топло или като салата.

Сок от ябълки, круши и мента (витаминозна фибри-бомба)>>

Сок от ябълки, круши и мента (витаминозна фибри-бомба)

Продукти:
8 ябълки
8 круши
12 стръка прясна мента

Приготвяне:
Измийте плодовете, нарежете ги и почистете сърцевината, без да ги белите. Изцедете в сокоизстисквачка заедно с ментата. Сервирайте веднага.

Катми с овесено брашно и бадеми

Продукти:
200 г овесено брашно
2 ч.л. бакпулвер
30 г смлени бадеми
1 яйце
250 м прясно мляко
олио

Приготвяне:
Смeсете брашното, бакпулвера и бадемите в купа. В отделен съд разбийте леко яйцето с млякото и ги добавете към сухите продукти. Разбъркайте добре. Капнете малко олио в плитък тиган, загрейте и изпечете до златисто от двете страни 4 катми от сместа. Сервирайте с банани, мед и кисело мляко. Поръсете с филирани бадеми.

Крем със сушени сини сливи и овесени ядки

Продукти:
12 големи сушени сини сливи
3 яйчни белтъка
1 шепа овесени ядки, леко сварени и отцедени
3 с.л. пудра захар

Приготвяне:
Загрейте фурната до 150 градуса. Сложете накиснатите от предната вечер сливи да врят в същата вода, докато омекнат. Отстранете костилките и смачкайте на пюре. Разбийте белтъците на сняг и добавете захарта, а после и плодовете заедно с леко сварените и отцедени овесени ядки. Изсипете сместа в намаслена тавичка и добавете тук-там няколко цели сини сливи. Печете около 20 минути. Сервирайте по желание със сметана.